Луцій Аврелій Коммод Помпеян

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луцій Аврелій Коммод Помпеян
Народився близько 177
невідомо
Помер 211/212
·вбивство
Підданство Римська імперія
Діяльність політик
Знання мов латина
Посада консул
Термін 209 рік
Попередник Цезар Марк Аврелій Антонін Август
Наступник Маній Ацилій Фаустін
Батько Тиберій Клавдій Помпеян (названий)
Мати Аннія Луціла
Брати, сестри Aurelia Lucillad, Lucilla Plautiad, Lucius Aurelius Verusd, Lucius Clodius Pompeianusd і Тиберій Клавдій Помпеян Квінціан
Діти 2 сини і 1 донька

Луцій Аврелій Коммод Помпеян (лат. Lucius Aurelius Commodus Pompeianus; близько 177 — 211/212) — державний діяч часів Римської імперії, консул 209 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив зі знатного сирійського роду. Про батьків замало відомостей. Ймовірно Тиберій Клавдій Помпеян всиновив його. Таким чином увійшов до роду Антонінів, оскільки Помпеян був чоловіком Аннії Луцилли, доньки імператора Марка Аврелія. Коли йому було 5 років, страчено Аннію Луциллу та брата Тиберія Клавдія Помпеяна Квінціана — за змову проти імператора Коммода.

Замолоду підтримав боротьбу Луція Септимія Севера за імператорський трон. У 190-х років на посаді військового трибуна в I легіоні Мінерви. На честь Септимія Севера та членів його родини встановив вівтар у Лігдоніумі (сучасний Ліон).

Втім надалі опинився серед прихильників Гети, сина Септимія Севера. У 209 році став консулом, разом із Квінтом Гедієм Лолліаном Плавцієм Авітом. У 212 або 212 році Коммода Помпеяна було вбито за наказом імператора Каракалли.

Родина[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Prosopographia Imperii Romani (PIR ²) P 568
  • Margaret M. Roxan, Paul Holder: Roman Military Diplomas IV, Nr. 315.