Луцій Емілій Мамерцін Привернат

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луцій Емілій Мамерцін Привернат
лат. L. Aemilius L.f.L.n. Mamercinus Privernas
Народився 4 століття до н. е.
Стародавній Рим
Помер 4 століття до н. е.
невідомо
Країна Стародавній Рим
Діяльність давньоримський політик, давньоримський військовий
Знання мов латина
Суспільний стан патрицій[1]
Посада диктатор, диктатор, начальник кінноти, давньоримський сенатор[d][2] і консул[2]
Рід Aemilii Mamercinid
Батько Луцій Емілій Мамерцін[1][1]
Мати невідомо

Луцій Емілій Мамерцін Привернат (IV ст. до н. е.) — політичний, державний та військовий діяч Римської республіки, консул 341 і 329 років до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Еміліїв. Син Луція Емілія Мамерціна, консула 366 та 363 років до н. е. У 352 році до н. е. його призначив начальником кінноти диктаторі Гай Юлій Юл. На цій посаді він воював проти етрусків.

У 342 році до н. е. знову його призначено начальником кінноти диктатором Марком Валерієм Максимом Корвом. Цього разу Мамерцін брав участь у бойових діях проти самнітів.

У 341 році до н. е. його було обрано консулом разом з Гаєм Плавтієм Венон Гіпсеєм. Воював проти Прівернума (сучасне м. Пріверно), вольсків, втім не досить вдало. У 355 році до н. е. його призначено диктатором для проведення коміцій. У 329 році до н. е. його вдруге обрано консулом, цього разу разом з Гаєм Плавтієм Деціаном. За час каденції він разом з Плавтієм здолав галлів та Прівернум, за що отримав тріумф і агномен Привернат.

У 326 році до н. е. з огляду на те, що диктатор Марк Клавдій Марцелл не організував коміції, Луцій Емілій обирається інтеррексом для проведення виборів консулів. У 316 році до н. е. призначено диктатором для війни проти самнітів, в першу чергу влаштувавши облогу міста Сатікула.

Джерела[ред. | ред. код]

  • William Smith, Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology, vol. II, Boston, Little, Brown, and Company, 1867. (англ.)
  1. а б в Digital Prosopography of the Roman Republic
  2. а б Thomas Robert Shannon Broughton The Magistrates of the Roman RepublicSociety for Classical Studies, 1951. — ISBN 0-89130-812-1, 0-89130-811-3