Марк Попіллій Ленат (консул 359 року до н. е.)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марк Попіллій Ленат
лат. M.Popillius M.f.C.n. Laenas
Народився невідомо
Рим
Помер після 348 до н. е.
невідомо
Громадянство Римська республіка
Діяльність політик, державний і військовий діяч
Суспільний стан шляхтич[d][1]
Посада консул
Термін 359, 356, 350, 348 роки до н. е.
Рід Попілії
Батько Марк Попіллій Ленат
Мати невідомо
У шлюбі з невідомо
Діти Марк Попіллій Ленат
Нагороди

Марк Попі́́ллій Лена́т (лат. Marcus Popillius Laenas, ? — після 348 до н. е.) — політичний та військовий діяч часів Римської республіки, чотири рази вибраний консулом.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з впливового плебейського роду Попіліїв. Про молоді роки немає відомостей. Його батько був його повним тезкою.

У 364 році до н. е. став еділом. Під час своєї каденції провів перші в історії Риму Театральні ігри. У 359 році до н. е. його обрано консулом разом з Гнеєм Манлієм Капітоліном Імперіосом. Під час своєї каденції завдав рішучої поразки тібуртінам, що мали намір раптово атакувати Рим. Після цього завдав поразку війську міста-держави Тарквінії.

У 356 році до н. е. його вдруге обрано консулом, цього разу разом з Марком Фабієм Амбустом. Разом із колегою успішно воював проти тібуртінів. У 350 році до н. е. втретє його обрано консулом, цього разу разом з Луцієм Корнелієм Сципіоном. Під час своєї каденції успішно діяв проти галлів у Піцені. За це отримав від сенату тріумф.

У 348 році до н. е. вчетверте його обрали консулом (разом з Марком Валерієм Максимом Корвом). У цей час консули уклали мирний договір із Карфагеном щодо розподілу сфери впливу й торгівлі у західному Середземномор'ї. З того часу про подальшу долю Марка Попіллія Лената згадок немає.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Hans Volkmann: Popillius 20). // Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band XXII,1, Stuttgart 1953, Sp. 59 f. (нім.)
  1. Digital Prosopography of the Roman Republic