Луцій Норбан Бальб

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луцій Норбан Бальб
Ім'я при народженні лат. Lucius Norbanus Balbus
Народився невідомо
Рим
Помер 24 січня 41
Підданство Римська імперія
Діяльність політик
Посада консул
Термін 19 рік
Попередник Марк Віпстан Галл
Наступник Публій Петроній
Рід Норбани
Батько Гай Норбан Флакк
Мати Корнелія Бальба
Брати, сестри Гай Норбан Флакк і Norbana Clarad

Луцій Норбан Бальб (лат. Lucius Norbanus Balbus; ? — 24 січня 41) — державний діяч часів ранньої Римської імперії, консул 19 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з роду нобілів Норбанів. Молодший син Гая Норбана Флакка, консула 24 року до н. е., та Корнелії Бальби (доньки Луція Корнелія Бальби Молодшого). На честь діда отримав когномен «Бальб».

Добрі стосунки батька з імператором октавіаном Августом сприяли швидкій кар'єрі Луція Норбана, проте про роки обіймання посад від квестора до претора невідомі. У 19 році став консулом разом з Марком Юнієм Сіланом Торкватом. Разом з колегою склав та видав закон щодо (Lex Iunia Norbana), яким обмежено доступ вільновідпущенників до державних посад (за умови дозволу імператора або шлюбу з римським громадянином). При цьому вільновідпущенники зобов'язувалися значну частину статків передавати у спадок колишнім господарям.

Після завершення каденції у квітні став вести життя приватної особи, мешкаючи в своїх маєтках поблизу Перузії. Уславився незвичайним хобі — збирав і грав на різних трубах.

Зберігав гарні стосунки з усіма імператорами. Вважається, що у 41 році супроводжував імператора Калігулу. Тому під час замаху на останнього Норбана було вбито або нападниками, або германцями-охоронцями імператора.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Edmund Groag: Norbanus 8). / Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band XVII,1, Stuttgart 1936, Sp. 932. (нім.)
  • Der Neue Pauly, Stuttgardiae 1999, T. 8, c. 1001 (нім.)
  • Hans Georg Gundel: Norbanus. / Der Kleine Pauly (KlP). Band 4, Stuttgart 1972, Sp. 156. (нім.)