Люмінесцентний аналіз

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Люмінесце́нтний ана́ліз (рос. люминесцентный анализ, англ. fluorimetric (fluorescence) analysis, luminescent analysis, нім. Lumineszenzanalyse f) — якісний і кількісний метод дослідження різних об'єктів, оснований на явищі люмінесценції. При люмінесцентному аналізі використовують фотолюмінесценцію, рентгенолюмінесценцію, катодолюмінесценцію або хемолюмінесценцію.

Загальний опис[ред. | ред. код]

Найпоширеніший люмінесцентний аналіз — з використанням люмінесценції, збудженої ультрафіолетовим промінням. В залежності від того, як реєструють сигнал — після закінчення збудження чи через певний проміжок часу, розрізняють флуориметрію і фосфориметрію. У залежності від методу одержання спектра розрізняють: звичайну (класичну, традиційну), синхронну і похідну флуориметрію (фосфориметрію).

Крім того, виділяють люмінесцентний аналіз: прямий, непрямий, індикаторний і сортовий аналіз (сортування за інтенсивністю і кольором люмінесценції).

Люмінесцентний аналіз дає змогу визначити якісний та кількісний склад речовин. Застосовують у хімії, геології тощо. Його використовують у видимій області спектра. Перевага методу — висока чутливість, яка дозволяє ідентифікувати речовину при її кількості від 10−8—10−9 г до 10−10—10−12 г. Люмінесцентний аналіз може бути застосовано для дослідження понад 3000 органічних сполук, які мають власну люмінесценцію, флуоресціюючих неорганічних сполук: солей уранілу, лантанідів, комплексних галогенідів важких металів. Ряд цих сполук інтенсивно флуоресціюють після реакцій комплексоутворення, окиснення.

Люмінесцентний аналіз у мінералогії[ред. | ред. код]

Люмінесцентний аналіз застосовується для визначення якісного та кількісного складу корисних копалин. Використання люмінесценції в мінералогічному аналізі основане на здатності багатьох мінералів світитися під дією ультрафіолетових промінів або потоку електронів (катодна люмінесценція). Індивідуальність спектрів люмінесценції та висока чутливість методу дозволяють знайти і діагностувати дрібні включення мінералів, а також їх присутність на поверхні деяких реагентних покрить. Відомо близько 150 мінералів, що люмінесцюють: апатит, барит, берил, гіпс, доломіт, каситерит, кварц, польові шпати, рутил, сфалерит, флюорит, шеєліт, циркон та ін. Люмінесценція кристалів характеризується положенням у спектрі смуг випромінювання і смуг збудження. Ідентифікація спектрів проводиться за положенням вузьких смуг шляхом зіставлення їх з довідковими даними по спектрам люмінесценції.

ЛЮМІНЕСЦЕНТНИЙ АНАЛІЗ ВОД[ред. | ред. код]

Базується на спостереженні люмінесценції, а саме випромінювання розчинів при збудженні їх ультрафіолетовими променями. Чутливість бл. n⋅10-1 мкг/л.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Мала гірнича енциклопедія : у 3 т. / за ред. В. С. Білецького. — Д. : Донбас, 2007. — Т. 2 : Л — Р. — 670 с. — ISBN 57740-0828-2.
  • Гришаева Т. И. Методы люминесцентного анализа. — С.-Петербург: НПО «Профессионал», 2003. — 226 с. (рос.)