Лікофрон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лікофрон
Народився 320 до н. е.
Халкіда
Помер 280 до н. е.
Діяльність автор трагедій, письменник
Знання мов давньогрецька[1]
Членство Поетична плеяда (III ст. до н.е.)d
Magnum opus Alexandrad
Батько Lycus of Rhegiumd

Лікофрон (грец. Λυκόφρων) — грецький граматик і поет, представник Александрійської школи, розквіт його творчості припадає приблизно на 280 до н. е.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в Халкіді на острові Евбея (у Чалсисі) близько 320 до н. е., рік смерті невідомий (приблизно середина III століття до н. е.). Працював в Александрійському мусейоні. Був дуже відомим за часів Птоломея ІІ Філадельфа, за чиїм проханням Лікофрон в Александрійській бібліотеці опрацьовував тексти комедіографів, що були у книгозбірні, склав їхній каталог, що надихнув його на трактат про комедію. Як софіст Лікофрон мав погляди на суспільство, збіжні із тезами Гіппія Елідського.

Творчість[ред. | ред. код]

Трагедії на міфологічні теми (збереглося 20 назв). Серед найвідоміших:

  • «Александра» — єдина збережена (варіант «Кассандра», написана ямбом, 1474 вірші, зветься також поемою і розповідає про долю греків, героїв Троянської війни, від загибелі Трої аж до вторгнення Пірра в Італію, про ці події оповідає Кассандра). Оскільки в поемі «Александра» є натяк на успішну завойовницьку політику Рима, вважали, що її написав інший Лікофрон, що жив у II ст. до н. е.;
  • сатирична драма «Менедем»;
  • історико-літературний трактат «Про комедію» (збереглись уривки), анаграми.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. CONOR.Sl