Ліщинові горіхи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ліщинові горіхи
Ліщиновий горіх у шкаралупі, очищене ядро горіха

Ліщинові горіхи або фундук — дрібноплідні (завдовжки до 3 см і завширшки до 2 см) плоди рослин роду ліщина (Corylus).

Опис[ред. | ред. код]

Фундуком називають окультурені форми ліщини[1]. На відміну від інших плодових дерев, фундук цвіте і запилюється в середині зими. Історія цих горіхів простежується протягом понад 5000 років[2].

Відомо декілька різних видів фундука, в тому числі:

  • американський лісовий горіх;
  • європейський лісовий горіх;
  • фундук зі дзьобом.

Плід[ред. | ред. код]

Ядра горіхів мають в основному, сферичну форму з тонкою коричневою шкіркою. За формою плодів також бувають округлі, видовжені, конічні та ін. Колір ядра цих горіхів білий, з жовтуватим відтінком, більш до кремового: консистенція ядра щільніша, тверда, смак — солодкуватий, приємний, дещо маслянистий; після обсмажування набувають приємного аромату і кращих смакових якостей[1]. Для обсмажування їх кілька хвилин витримують у жаровій шафі[3].

Вага фундука (горіха) становить у середньому 47 %[1] Відомо багато сортів фундука, серед яких Кримський фундук, Кудрявчик, Бадем та ін.[1][4]

Поширення[ред. | ред. код]

Ліщинові горіхи вирощують у багатьох частинах світу. Дуже поширені майже в усіх районах материкової України, культурні садові горіхи (фундук) також вирощують у Криму, на чорноморському узбережжі Кавказу і Закавказзі[1].

Хімічний склад[ред. | ред. код]

Фундук багатий на корисні мононенасичені жири та антиоксиданти, такі як мідь та марганець, які можуть допомогти захистити організм від ушкодження вільними радикалами. Він також є одним з найбагатших антиоксидантом вітаміном Е. Фундук також містить залізо, яке допомагає переміщати кисень по тілу, і фолієву кислоту, яка необхідна для нового зростання та особливо важлива під час вагітності. Вони є джерелом вітамінів групи B, які важливі для правильного клітинного і енергетичного метаболізму. Фундук також є джерелом калію, міді, кальцію і магнію. Саме мідь відіграє життєво важливу роль в захисті і поліпшенні деяких форм артриту, сповільнюючи загальний процес старіння і навіть стимулюючи клітини мозку. Мідь також сприяє підвищенню імунітету, захищаючи від звичайних хвороб[2].

Практичне використання[ред. | ред. код]

Збиральна машина, яка робить перший прохід, для централізації матеріалу (фото на зображенні)
Збиральна машина, яка робить перший прохід, для централізації матеріалу

У харчуванні[ред. | ред. код]

Дикорослі і садові ліщинові горіхи використовують для кондитерських виробів, солодкого тіста. Одним з найпопулярніших продуктів з фундука є Nutella[5]. Шоколадна паста з фундука часто використовується з арахісовим маслом або замість нього та є фаворитом в багатьох сім'ях у всьому світі. Проте, Nutella багата як калоріями, так і насиченими жирами, тому її слід вживати в помірних кількостях. Інші поширені продукти з фундука включають молоко з фундука, борошно з фундука, горіхи в шоколаді й масло фундука[2].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Українські страви (Третє видання) — Київ: Державне видавництво технічної літератури УРСР, 1960
  2. а б в Фундук: користь, особливості та використання
  3. Зайцева Г. Т., Горпинко Т. М. Технологія виготовлення борошняних кондитерських виробів: Підруч. для проф.-техн. навч. закладів. — К. : Вікторія. 2002. — 400 с. ISBN 966-95870-6-9
  4. Циганенко В. О., Солових З. Х. Страви із фруктів та овочів. — К.: Техніка, 1990. — 224 с. ISBN 5-335-00561-0
  5. Nutella

Посилання[ред. | ред. код]