Мазепа, національний герой України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мазепа, національний герой України
Mazeppa, der Volksheld der Ukraine
Жанр історична драма
Режисер Мартін Бергер
Сценаристи Мартін Бергер
У головних
ролях
Вернер Краус, Лебіус Ендрелі, Тоні Ціммерер, Єва Шпейєр, Гюльшторф, Макс, Бетрольд Райзіґ, Фріда фон Бюлов
Оператор Герман Крічельсдорф
Кінокомпанія B-Z-Film
Тривалість 118 хв.
Мова німецька, нідерландська
Країна Веймарська республіка Веймарська республіка
Рік 1919
Дата виходу липень 1919
IMDb ID 0468340

«Мазепа, національний герой України» (нім. «Mazeppa, der Volksheld der Ukraine»)  — німецький історичний фільм-драма, знятий Мартіном Бергером у 1919 році про українського гетьмана Івана Мазепу з Вернером Краусом у головній ролі.

Сюжет[ред. | ред. код]

У фільмі йдеться про життя українського героя Івана Мазепи, який наприкінці 17 століття був високопоставленим вояком під орудою польського короля Яна II Казимира. Після битви король вшановує Мазепу за його честь. Граф, який вважає себе ображеним, мститься.

Історія[ред. | ред. код]

Фільм був зроблений кінокомпанією B-Z-Film у Берліні. Довжина стрічки була 2153 або 2070 метрів, а загальна довжина фільму склала 118—113 хвилин. Деякі сцени з природою були відзняті у Грюнвальді.

У жовтні 1918 року фільм був підданий цензурі. Берлінська поліція взяла його під контроль. Згодом, 9 липня 1921 року був знову зацензурений.[1]

Відтак, незважаючи на цензуру фільм був презентований в липні 1919 року у Мармуровому палаці у Берліні, хоч і з затримкою.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Mazeppa, der Volksheld der Ukraine. www.europeana.eu (англ.). Архів оригіналу за 28 червня 2017. Процитовано 4 липня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]