Маній Сергій Фіденат

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маній Сергій Фіденат
Ім'я при народженні Manius Sergius Fidenas
Народився невідомо
Стародавній Рим
Помер невідомо
невідомо
Громадянство Римська республіка
Місце проживання Рим
Діяльність політик, державний і військовий діяч
Знання мов латина
Суспільний стан патрицій
Посада військовий трибун з консульською владою
Термін 404 і 402 рік до н. е.
Рід Сергії
Батько невідомо
Мати невідомо
У шлюбі з невідомо
Діти ймовірно син Луцій Сергій Фіденат

Ма́ній Се́ргій Фідена́т (лат. Manius Sergius Fidenas; V століття до н. е.) — політик, державний і військовий діяч Римської республіки, військовий трибун з консульською владою (консулярний трибун) 404 і 402 років до н. е.

Біографічні відомості[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Сергіїв. Про батьків, молоді роки його згадок у джерелах немає.

Перша трибунська каденція[ред. | ред. код]

404 року до н. е. його було вперше обрано військовим трибуном з консульською владою разом з Гнеєм Корнелієм Коссом, Гаєм Валерієм Потітом Волузом, Цезоном Фабієм Амбустом, Публієм Корнелієм Малугіненом і Спурієм Навцієм Рутілом. Цього року римське військо розбило вольсків, взяло місто Артена.

Друга трибунська каденція[ред. | ред. код]

402 року до н. е. його було вдруге обрано військовим трибуном з консульською владою разом з Луцієм Вергінієм Трікостом Есквіліном, Гаєм Сервілієм Структом Агалою, Квінтом Сульпіцієм Камеріном Корнутом і Авлом Манлієм Вульсоном Капітоліном. Того року Римська республіка вела війни проти міста Вейї та його союзників. У Манія Сергія виникли вкрай напружені стосунки з Луцієм Вергінієм, який командував головними силами римлян. Тому, коли союзники Вейї несподівано напали на загін Манія Сергія, той не став просити Луція Вергінія про допомогу, а Вергіній у свою чергу не став допомагати, виправдовуючись відсутністю такого прохання. Розбитий Маній Сергій із залишками своїх військ втік до Риму і там у всьому звинуватив Вергінія. Того викликали до Риму, і справу цих двох трибунів заслухали в сенаті, причому обидва відкрито в обличчя ображали один одного. Сенат ухвалив рішення про дострокове складення повноважень з усіх військових трибунів того року. Вергіній і Сергій погодилися з цим тільки під загрозою арешту. Згодом обидва вони були притягнуті до суду народними трибунами і засуджені до штрафу в 10 тисяч важких асів з кожного.

Про подальшу долю Манія Сергія згадок немає.

Родина[ред. | ред. код]

Ймовірно його сином був Луцій Сергій Фіденат, військовий трибун з консульською владою 397 року до н. е.

Джерела[ред. | ред. код]