Нумерій Фабій Вібулан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нумерій Фабій Вібулан
лат. N.Fabius Q.f.M.n. Vibulanus
Ім'я при народженні Numerius Fabius Vibulanus
Народився невідомо
Стародавній Рим
Помер невідомо
невідомо
Громадянство Римська республіка
Місце проживання Рим
Діяльність політик, військовий і державний діяч
Знання мов латина
Суспільний стан патрицій[1]
Посада консул
Термін 421 рік до н. е.
Рід Фабії
Батько Квінт Фабій Вібулан
Мати невідомо
Родичі можливо його племінник Марк Фабій Амбуст
Брати, сестри Марк Фабій Вібулан[1][1] і Квінт Фабій Вібулан Амбуст[1][1]
Нагороди

Нуме́рій Фа́бій Вібула́н (лат. Numerius Fabius Vibulanus; V століття до н. е.) — політичний, державний і військовий діяч Римської республіки, консул 421 року до н. е., військовий трибун з консульською владою 415 і 407 років до н. е.

Біографічні відомості[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Фабіїв. Був сином Квінта Фабія Вібулана, тричі консула 467, 465 та 459 років, який залишився чи не єдиним живим представником роду Фабіїв після нищівної битви при Кремері 477 року до н. е., коли загинуло 330 представників цього роду. Брати Нумерія Фабія — Квінт Фабій Вібулан Амбуст та Марк Фабій Вібулан були консулами та військовими трибунами з консульською владою.

421 року до н. е. Нумерія Фабія було обрано консулом разом із Тітом Квінкцієм Капітоліном Барбатом. Нумерію Фабію випало за жеребом вести військові дії проти еквів, однак останні з позором відступили. Через це йому не надали тріумф, а лише овацію.

415 року до н. е. Нумерія Фабія було обрано військовим трибуном з консульською владою разом із Публієм Корнелієм Коссом, Гаєм Валерієм Потітом Волузом і Квінтом Квінкцієм Цинціннатом. Того року проводили незначні військові дії проти міста Боли.

407 року до н. е. Нумерія Фабія вдруге було обрано військовим трибуном з консульською владою разом Гаєм Валерієм Потітом Волузом, Луцієм Фурієм Медулліном і Гаєм Сервілієм Структом Агалою. Римські війська, керовані цими трибунами, не надали своєчасну допомогу місту Верругіна, через що вольски змогли захопити місто і вбити його захисників. Про подальшу долю Нумерія Фабія відомостей не збереглося.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Digital Prosopography of the Roman Republic