Меллерівське розсіяння

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Діаграми Фейнмана
t-канал
u-канал

Меллерівське розсіяння або розсіяння Меллера — процес пружнього розсіювання електрона на електроні, що описуєть найнижчим порядком теорії збурень в квантовій електродинаміці. Вказаний процес зображується двома діаграмами Фейнмана (u- і t- канали). У цьому наближені не враховуються радіаційні поправки, а також випромінювання м'яких фотонів, якими завжди супроводжується процес розсіювання заряджених частинок.

Релятивістськи-інваріантний вираз для диференціального перерізу Меллерівського розсіяння отримується згідно з відомими правилами обчислення елементів S-матриці в КЕД (в системі одиниць, в якій ):

У цих виразах використано позначення:

 — початкові та кінцеві 4-імпульси 1ого і 2ого електронів
 — маса електрона
м — класичний радіус електрона
 — диференціал величини

Вводячи кут розсіяння і енергію електронів в системі центра мас, де

,

отримаємо формулу Меллера (K.Møller, 1932):

де

 — елемент тілесного кута

У нерелятивістській границі () цей вираз переходить у формулу Резерфорда з врахуванням обмінної взаємодії (через тотожність електронів) у Борнівському наближені.

Для переходу до лабораторної системи відліку, в якій один із електронів перебуває в стані спокою, потрібно ввести відповідні змінні (), з допомогою співвідношень

У рамках моделі електрослабкої взаємодії, крім діаграм однофотонного обміну, є також діаграми з проміжним векторним бозоном Z°. Проте їхній внесок у переріз розсіяння електронів дуже малий за рахунок дуже великої маси бозона.

Література[ред. | ред. код]

  • Физическая энциклопедия. Т.3. Гл.ред. А. М. Прохоров. М.:Сов.энциклопедия. 1988.