Мисливець за нацистами

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Мисливець за нацистами - це особа, яка вистежує й збирає інформацію про ймовірних колишніх нацистів громадян Третього Рейху, а також  нацистських колабораціоністів, які брали участь у Голокості, як правило, для використання на суді за звинуваченнями у воєнних злочинах і злочинах проти людяності.  Інколи цей термін розповсюджується і на громадян країн союзників Третього рейху які скоювали злочини проти євреїв. Серед видатних мисливців на нацистів — Симон Візенталь, Тув'я Фрідман, Серж Кларсфельд, Беата Кларсфельд, Іоан Саєр, Ярон Сворай, Елліот Уеллс та Ефраїм Зурофф.[1]

Історія[ред. | ред. код]

Симон Візенталь

З початком холодної війни після Другої світової війни як західні союзники, так і СРСР шукали колишніх нацистських учених і оперативників для таких програм, як Операція «Скріпка» та Операція «Осоавіахім».  Колишнім нацистам, таким як Вернер фон Браун і Райнгард Гелен, час від часу надавався захист держави в обмін на цінну інформацію чи послуги.  У той час Гелен був головою німецької Федеральної розвідувальної служби або Bundesnachrichtendienst (федерального розвідувального агентства), засновником "Організації Гелена".

У відповідь мисливці на нацистів шукали втікачів самостійно або створювали групи, такі як Центр Симона Візенталя.  Методи, якими користуються мисливці на нацистів, включають пропозицію винагороди за інформацію,[2].

Найбільшим успіхом мисливців за нацистами вважається арешт і суд над Адольфом Айхманом, він був завідувачем відділу гестапо IV-B-4, який відповідав за  «остаточне розв'язання єврейського питання». Він отримав широку відомість як «архітекторів Голокосту» [3]

Крім організацій  які спеціалізувалися на притягнені нацистів до відповідальності за міжнародним законодавством, діяли організації які спеціалізувалися на самочинному вбивстві нацистів, такі організації як Накам та TTG.

У наступні десятиліття мисливці за нацистами знайшли більшу співпрацю з урядами Західної та Південної Америки та державою Ізраїль.  До кінця 20 століття переслідування колишніх нацистів пішло на спад, оскільки більшість покоління, яке було активним у нацистському керівництві, померло. На сьогодні фактично не залишилося людей які займали повноважні посади серед нацистів Третього Рейху.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]