Мокоро

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Мокоро або макоро (сетсв. Makoro, МФА[mʊˈkɔrɔ], множина: мекоро[1]) — традиційне каное-довбанка, що використовується місцевим населенням в розлогій дельті Окаванго та на річці Квандо в Ботсвані[2].

Опис[ред. | ред. код]

Мокоро в дельті Окаванго

Мокоро використовується на мілководді найбільшої в світі дельти внутрішнього стоку і приводиться в рух довгою жердиною «нгаші» (ngashi), якою стерновий, що стоїть на кормі відштовхується від дна[3]. Середня довжина мокоро складає 5-6 метрів. Каное виготовляють шляхом видовбування і обтісування рівного стовбура великого дерева таких порід, як африканське Ебенове дерево (Diospyros mespiliformis), Ковбасне дерево (Kigelia africana) або Мангустін (Garcinia mangostana). Довгі нгаші виготовляють з Індійського мигдалю (Terminalia catappa)[4]. Однак сучасні мокоро все частіше виготовляються зі склопластику, однією з переваг чого є збереження значної кількості великих дорослих дерев, що традиційно йшли на виготовлення човнів[3].

Сафарі «Мокоро» — популярний спосіб відвідування туристами дельти та річки, більша частина якої розташована в національних парках, проте ці човни все ще залишаються практично єдиним засобом пересування по болотистій місцині і для місцевих жителів[3][4].

Човни мокоро дуже вразливі до нападу бегемотів, які в великій кількості мешкають в болотистій дельті Окаванго і можуть легко їх перекинути або навіть перекусити[2].

Дивитися також[ред. | ред. код]


Посилання[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Setswana-English-Setswana Dictionary, Macmillan Botswana, 4th edition
  2. а б What is a Makoro ? Dugout Canoe Excursions, Okavango Delta, Botswana. www.itravelto.com. Архів оригіналу за 1 березня 2021. Процитовано 8 лютого 2021.
  3. а б в Mokoro Experience - Okavango Delta Dug Out Canoe, Makoro, Mekoro. www.botswana.co.za. Архів оригіналу за 28 лютого 2021. Процитовано 8 лютого 2021.
  4. а б Makoros - Okavango Delta, Botswana. www.itravelto.com. Архів оригіналу за 23 січня 2021. Процитовано 8 лютого 2021.