Лорча (судно)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
"Picture of a lorcha model in the Macau Museum, 2011"
Модель лорчі в музеї Макао, 2011 рік

Лорча — тип невеликого судна з джонковими вітрилами, поширений в країнах Південно-Східної Азії (Таїланд, М'янма, Китай та ін.).

Конструкція[ред. | ред. код]

Різновид суден з китайським такелажем (джонковими вітрилами) і європейським корпусом, на якому встановлені 1-3 щогли. Вітрильне озброєння однощоглові лорчі складалося з широкого поперечного прямого вітрила. На багатощоглових лорчах застосовувалися і прямі, і косі вітрила різних розмірів. Дуже часто носовий край ніс на собі декоративну прикрасу, яка нерідко виглядала, як позолочена куля. Кормовий поміст поєднував в собі функції капітанського містка і рульового посту.

Зазвичай весь екіпаж лорчі складався з однієї сім'ї[1].

Корабель широко використовувався британськими торговцями після Першої опіумної війни в регіоні Китаю. Друга опіумна війна також була відома як «Війна лорчи», оскільки вона розпочалася із захоплення китайцями англійської контрабандистської лорчи «Arrow».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ю. Н. Павлюченко, А. А. Гундобин, Г. П. Турмов. Лорча // Архитектура судов и кораблей. Крактий морской словарь. — Владивосток : Издательство дальневосточного университета, 1992. — С. 127. — ISBN 5-7444-0120-2.