Морський яструб (фільм, 1941)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Морський яструб
рос. Морской ястреб
Жанр драматичний фільм і воєнний фільм
Режисер Браун Володимир Олександрович
Сценарист Михайловський Андрій Павлович і Шпанов Микола Миколайович
У головних
ролях
Переверзєв Іван Федорович і Файт Андрій Андрійович
Оператор Куліш Яків Савелійович і Айзенберг Григорій Давидович
Композитор Генрик Варс і Юрій Сергійович Мілютін
Кінокомпанія Одеська кіностудія і Узбекфільм
Тривалість 70 хв.
Мова російська
Країна  СРСР
Рік 1941
IMDb ID 0239667

«Морський яструб»(рос. «Морской ястреб») — радянський художній фільм 1941 року режисера Володимира Брауна. Вийшов на екрани в січні 1942.

Сюжет[ред. | ред. код]

Останні дні напередодні німецько-радянської війни. В Чорному морі німецький підводний човен, замаскований під вітрильник торгового флоту, нападає на іноземні торгові судна і топить їх. З кожного з потоплених суден по одній людині вони забирають до себе на борт і вони стають свідками нових злочинів.

Радянські моряки дізнаються про човен і на перехоплення «пірата» відправляється радянських торгове судно «Вятка», переобладнане у військовий корабель. Артилерійські установки на кораблі замасковані, команда з кращих військових моряків переодягнена в цивільну форму. 21 червня 1941 «Вятка» зустрічається з «піратом». Німецький капітан повідомляє сигналами прохання зупиниться і надати допомогу. Німецький капітан хоче поповнити запас провізії і відправляє на «Вятки» двох помічників для переговорів. Помічники повертаються на борт і доповідають: їм не вдалося вивідати про судно, вантаж і наявність провізії. «Пірат» відкриває по «В'ятці» артилерійський вогонь, «Вятка» теж відповідає вогнем і від другого пострілу, який був проведений повз судна вітрильник несподівано вибухає і тоне. Радянський капітан віддає наказ команді закамуфлювати судно під лісовоз «Морський яструб». До ранку 22 червня робота закінчена. У цей день піратський підводний човен торпедує судно. Команда «Морського яструба» швидко закривши пробоїну імітує переполох і пожежу, після чого залишає судно…

У ролях[ред. | ред. код]

Творча група[ред. | ред. код]

Історія зйомок[ред. | ред. код]

Знімати фільм почали до початку німецько-радянської війни на Одеській кіностудії. З початком війни фільм продовжували знімати вже під час бомбардування міста. Знімальна група фільму покидала Одесу морем однією з останніх, коли Одеську залізницю вже перерізали. Решта зйомок фільму проходили в Новоросійську, Махачкалі, Ташкенті.

Посилання[ред. | ред. код]