Морфо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Морфо
Morpho didius
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Лускокрилі (Lepidoptera)
Родина: Сонцевики (Nymphalidae)
Підродина: Morphinae
Триба: Morphini
Рід: Морфо (Morpho)
Fabricius, 1807
29 видів та 150 підвидів
Morpho achilles
Linnaeus, 1758
Види

Див.текст

Синоніми
* Balachowskyna (Le Moult & Réal, 1962)
Посилання
Вікісховище: Morpho
EOL: 17446
ITIS: 777619
NCBI: 64446

Морфо (Morpho) — рід метеликів родини сонцевики (Nymphalidae).

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Метелики морфо вирізня́ються великими розмірами: розмах крил навіть найдрібніших особин становить приблизно 5 см, а найбільшого — морфо Гекуба — 21 см. Вже один цей факт робить їх відзначними в природному середовищі існування.

Але головним секретом краси метеликів морфо є особлива будова лусочок, кожна з яких має форму лінзи. Характерно, що верхня поверхня кожної лусочки прозора і вільно пропускає світло, а нижня, завдяки пігменту меланіну, затемнена, тому відбиває світло подібно до дзеркала. На зворотному шляху світло заломлюється під різними кутами і «розщеплюється» (у фізиці це явище називають інтерференцією, а у побуті ми звемо веселкою). Через такі світлові ефекти крила метелика мають металевий блиск, який то посилюється, то гасне, в залежності від кута, під яким видно комаху.

У забарвленні морфо переважають сапфірово-сині, блакитні і фіолетові тони, які є найхарактернішими для цього роду метеликів. А ось натуральний колір крил, не пов'язаний з оптичними ефектами, найчастіше коричневий. У самців ним забарвлена нижня сторона крил, а у самок коричневою може бути і верхня поверхня крила.

У морфо самці відрізняються від самок: самки багатьох видів забарвлені у відтінки жовтого кольору з сіро-коричневим плямами. Самці активніші, часто літають; самки ж воліють триматися біля верхівок дерев.

Поширення[ред. | ред. код]

Рід поширений у Центральній і Південній Америці. Зустрічається від Мексики до південних регіонів Бразилії і Північної Аргентини.

Морфо живуть у вологих тропічних лісах, деякі види зустрічаються в горах, на висоті 2,7 км. Метелики люблять літати в кронах дерев, але віддають перевагу відкритому простору, наприклад, берегам річок.

Особливості поведінки[ред. | ред. код]

Морфо — досить малоактивні: самки більшу частину часу спокійно сидять на гілках, а самці приділяють активному льоту не більше двох годин на добу. Цікаво, що у різних видів період активності припадає на різний час доби, тому різні види метеликів не конкурують один з одним. Зате під час польоту вони поводяться дуже жваво, з лишком компенсуючи ледачий відпочинок.

Помічено, що морфо мають територіальну поведінку: самці можуть активно переслідувати інших метеликів, в тому числі і білянок, що схожі на них.

Розмноження[ред. | ред. код]

У період розмноження самка морфо відкладає білуваті напівпрозорі яйця на листя бобових. Гусениці, що вилупилися з них, мають коричнево-червоне забарвлення з жовтими або білими цятками. Їхнє тіло густо вкрите пучками довгих волосків, які дратівливо впливають на людську шкіру. Для птахів зовнішній вигляд і волохатість гусениць теж слугує сигналом про отруйність. Якщо ця попереджувальна ознака не допомагає, то гусениця виділяє рідину, яка за запахом нагадує згірклу олію.

Згодом гусениця оляльковується. Кокон формою і кольором схожий на плоди тих трав, ліан або дерев, на яких годуються імаго. Лялечки морфо видають ультразвук, якщо до них доторкнутися.

Дорослі метелики харчуються соковитими плодами і соком рослин, до того ж в місцях їх скупчення нерідко можна спостерігати великі скупчення морфо.

Значення[ред. | ред. код]

Господарського значення ці метелики не мають, але їхній яскравий зовнішній вигляд робить морфо дуже популярними серед колекціонерів. Зображення цих комах можна побачити на фото, елементах дизайну, а самих морфо нерідко тримають в спеціальних інсектаріях.

У Мексиці крилами метеликів цього роду прикрашають маски, застосовують в ювелірній справі. Крім того, морфо розводять для святкових заходів і живих подарунків.

Тривалість життя дорослого метелика в кімнатних умовах становить 1,5-3 місяці, а в природі він може проіснувати близько 4-4,5 місяців.

Види[ред. | ред. код]

Всі види роду прийнято поділяти на кілька підгруп[1]

Підрід Iphimedeia

Підрід Iphixibia

Підрід Cytheritis

Підрід Balachowskyna

Підрід Cypritis

Підрід Bessonia

Підрід Crasseia

Підрід Morpho

Без групи:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Morpho [Архівовано 5 червня 2016 у Wayback Machine.], funet.fi

Посилання[ред. | ред. код]