Мухоловка північна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мухоловка північна
Самець північної мухоловки
Самець північної мухоловки
Самиця північної мухоловки
Самиця північної мухоловки
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Мухоловкові (Muscicapidae)
Рід: Строката мухоловка (Ficedula)
Вид: Мухоловка північна
Ficedula albicilla
(Pallas, 1811)[2]
Синоніми
Muscicapa albicilla Pallas, 1811
Ficedula parva albicilla (Pallas, 1811)
Посилання
Вікісховище: Ficedula albicilla
Віківиди: Ficedula albicilla
ITIS: 916368
МСОП: 22734119
NCBI: 393706

Мухоло́вка північна[3] (Ficedula albicilla) — вид горобцеподібних птахів родини мухоловкових (Muscicapidae)[4]. Мешкає в Азії. Раніше вважався конспецифічним з малою мухоловкою, однак був визнаний окремим видом[5].

Опис[ред. | ред. код]

Самець північної мухоловки
Самиця північної мухоловки

Довжина птаха становить 11-12,5 см, вага 8-14 г. Верхня частина тіла переважно оливково-коричнева, нижня частина тіла біла. Хвіст чорнуватий з білими краями, покривні пера крил чорні. У самців під час сезону розмноження на горлі руда пляма, окаймлене сірою смугою, у самиць горло біле.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Північні мухоловки гніздяться від Уралу до Камчатки і на південь до Монголії і північно-східного Китая. Взимку вони мігрують до Південної і Південно-Східної Азії, де зимують від центральної Індії до південно-східного Китая і північної Малайзії. Північні мухоловки живуть в тайзі, хвойних і мішаних лісах. Зимують в рідколіссях, парках і садах, на лісових узліссях і галявинах. Живляться комахами та іншими дрібними безхребетними. Сезон розмноження триває з середини серпня по серпень. За 3-5 днів самиця будує чашоподібне гніздо з моху, сухої трави, листя, корінців і шерсті. Воно розміщується в дуплі або шпаківні. В кладці від 4 до 7 яєць, інкубаційний період триває 12-25 днів, пташенята покидають гніздо через 11-15 днів після вилуплення. За пташенятами доглядають і самиці, і самці.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Ficedula albicilla: інформація на сайті МСОП (версія 2021.3) (англ.) 15 серпня 2022
  2. P. Pallas (1811 (1831)). Zoographia Rosso-Asiatica, sistens omnium Animalium in extenso Imperio Rossico. № 1. с. 462, tab.fig.1.
  3. Ficedula albicilla у базі Avibase.
  4. Gill, Frank; Donsker, David, ред. (2022). Chats, Old World flycatchers. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 15 серпня 2022.
  5. Andrew W Jones (2015). Phylogeny and biogeography of Ficedula flycatchers (Aves: Muscicapidae): Novel results from fresh source material. Molecular Phylogenetics and Evolution. № 82. с. 87—94.