Накладний макіяж

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зображання Монстра Франкенштейна з використанням накладного макіяжу.
Приклад роботи спеціального візажиста

Накладний макіяж (часта назва макіяж спец-ефектів) це створення складних косметичних ефектів за допомогою ліпнини, формування та лиття. Накладний макіяж зазнав суттєвих змін завдяки роботі Джона Чемберза у фільмі Планета мавп та Діка Сміта у Маленький великий чоловік.

Техніка[ред. | ред. код]

Процес створення починається з лайфкастингу, процесу створення форми частини тіла (часто обличчя), для подальшого використання як основи для ліплення протезу. Лайфкастові форми виготовляють з протетичної альгінової кислоти, або з безпечної для шкіри силіконової ґуми. Початкова форма є відносно слабкою та гнучкою. Тверду батьківську форму, зазвичай з гіпсових або скловолоконних бинтів, створюють поверх початкової форми задля належної підтримки.

Щойно негативну форму створено, її невідкладно заповнюють гіпсовим цементом, зазвичай брендом під назвою «Ultracal-300», для створення позитивної форми. Форму накладного макіяжу ліплять з глини поверх позитивної форми. Глиняні краї необхідно робити якомога тоншими, оскільки глина дублює частину, яка в майбутньому буде накладною. Протетичним матеріалом для неї можуть бути латекс, желатин, силікон або інші схожі матеріали.

Однією з найважчих речей в роботі з накладним макіяжем є зберігання його країв якомога тоншими. Вони мають бути завтовшки з серветку для того, щоб їх було легше затушувати та покрити гримом для довершеного вигляду.

Застосування накладного макіяжу для створення ран чи травм називається муляжем та використовується переважно у військових та медичних школах для навчання та пом'якшення психологічної травми в майбутньому при зіткненні з ними в реальних ситуаціях.

Відомі візажисти[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]