П'єр Полен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
П'єр Полен
фр. Pierre Paulin
Народився 9 липня 1927(1927-07-09)[1][2][…]
Париж[1]
Помер 13 червня 2009(2009-06-13)[1][2][…] (81 рік)
Монпельє[4]
Країна  Франція[5]
Місце проживання Сен-Роман-де-Кодьєр[6]
Діяльність дизайнер
Галузь меблі
Знання мов французька[2]
Членство Académie des Hauts Cantonsd (2009)
Родичі Georges Paulind
Діти Dominique Paulind і Benjamin Paulind
Нагороди

П'єр Полен (фр. Pierre Paulin; 9 липня 1927, Париж — 13 червня 2009, Монпельє) — французький дизайнер меблів, що прославився своїми кріслами та стільцями екстравагантної форми, які мали успіх у президентів Франції. Його стільці у формі грибів або язиків, декоровані яскравими тканинами, отримали широке визнання і виставлялися в багатьох музеях у всьому світі. Так, його роботи містять музеї Сучасного мистецтва в Нью-Йорку, лондонському Музеї Вікторії та Альберта і Музеї декоративного мистецтва в Парижі. Меблі від П'єра Полена прикрашали апартаменти експрезидентів Франції Жоржа Помпіду і Франсуа Міттерана в Єлісейськом палаці, є частиною інтер'єру президента Франції Ніколя Саркозі. На думку Саркозі, Полен «перетворив дизайн на форму мистецтва».

Дизайн меблів він вивчав у приватній школі Камондо. У 1953 році в «Салоні предметів домашнього ужитку» відбулася перша виставка меблів П'єра. З першої ж успішної виставки Полен почав отримувати пропозиції про співпрацю від різних меблевих компаній. Він працював у Thonet-France, Artifort і багатьох інших. У 2007 році він відзначив 50-річчя співпраці з меблевим будинком Artifort.

З 1968 по 1972 рік П'єр Полен виступив архітектором під час реконструкції однієї з галерей Лувру. Водночас в 1971 році, дизайнера запросили оформляти інтер'єр Єлисейського палацу. Спеціально для головного палацу Франції П'єр Полен створив незвичайні меблі обтічної форми, в їдальні на стелі створив величезну квітку, на кожній пелюстці якої були прикріплені лампи-ворсинки. Пізніше новий президент Франції переобладнав інтер'єр Єлисейського палацу по-своєму. А у 1984-му Полена попросили створити спеціальну колекцію меблів для кабінету президента Франції Франсуа Міттерана.

У 2007 році на віллі Ноай було відкрито виставку «П'єр Полен — наддизайнер». Наступного року виставка перемістилася в музей дизайну Grand Hornu Images (Бельгія). У 2008 році Полен був оголошений дизайнером року. Тоді ж, на честь 80-ліття майстра, в паризькій Галереї гобеленів була відкрита виставка «П'єр Полен. Дизайн при владі».

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]