Головчук Павло

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Павло Головчук)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Головчук Павло
Народився 5 липня 1940(1940-07-05) (83 роки)
Дев'ятина
Діяльність журналіст
письменник
Знання мов сербська, хорватська, українська

Павло Головчук (*5 липня 1940(19400705), Дев'ятина) — український письменник і журналіст в Хорватії. Колишній голова Союзу русинів і українців Республіки Хорватія. Член Спілки письменників Німеччини.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 5 липня 1940 року в селі Дев'ятина (Боснія) в родині Андрія Головчука та Стефанії з дому Німащук. Після закінчення початкової 8-річної школи навчався у хорватських Салезіян в Крижевцях.

Після служби в армії навчався на вищих курсах для адміністративних працівників. Працював у місті Баня-Лука, заочно продовжував навчання на правничому факультеті Сараєвського університету.

Протягом 12-ти років готував українські радіопередачі на Радіо Баня-Лука, брав активну участь у праці українських організацій у Боснії, Хорватії та Сербії.

1980 року виїхав до Німеччини. Дев'ять років працював при українській греко-католицькій парафії в Гамбурзі. Навчався на дияконських курсах, що їх організував Патріарх Йосиф Сліпий при Католицькому Університеті в Римі.

У 1989–2005 роках працював в Апостольській Екзархії для українців греко-католиків Німеччини і Скандинавії у Мюнхені, виконуючи обов'язки секретаря канцелярії Єпископського Ординаріату та редактора газети «Християнський голос».

Писати почав ще в юних роках. Насамперед сербською і хорватською мовами, пізніше перейшов виключно на українську. Свої вірші, репортажі, прозові твори друкував у «Літературному слові», «Рускім слові», журналі «Нова думка» (в Югославії), газетах «Шлях перемоги», «Християнський голос», виступав зі своїми творами на Радіо «Свобода».

У бібліотеці альманаху українців у Західній Європі «Зерна», що виходить у Німеччині (шеф-редактор поет Ігор Трач), вийшла його перша книжка літературних творів -„Корінням з України“. А в 2003 році у видавництві «Коло» (Дрогобич) вийшла книжка «Кольорові сни або листи діда Панаса Бездольного» (упорядник видання — проф. д-р Микола Зимомря).

Проживає в Липовлянах (Хорватія). Дружина - Ганя Головчук.

Твори[ред. | ред. код]

  • «Корінням з України» (2000)
  • «Кольорові сни або листи діда Панаса Бездольного» (2003)
  • "Тут я почув своє рідне слово..." (2005)
  • " Стіжки" (2007)
  • " Наші долі" (2010)

Посилання[ред. | ред. код]