Парк ім. О. І. Ющенка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення "Парк ім. О.І. Ющенка"
49°12′ пн. ш. 28°26′ сх. д. / 49.200° пн. ш. 28.433° сх. д. / 49.200; 28.433Координати: 49°12′ пн. ш. 28°26′ сх. д. / 49.200° пн. ш. 28.433° сх. д. / 49.200; 28.433
Країна  Україна
Розташування м. Вінниця
Найближче місто м. Вінниця
Площа 15 га
Засновано 1972 р.
Оператор Обласна психоневрологічна лікарня
Статус: пам'ятка архітектури місцевого значення України
Парк ім. О. І. Ющенка. Карта розташування: Вінницька область
Парк ім. О. І. Ющенка
Парк ім. О. І. Ющенка (Вінницька область)
Мапа

CMNS: Парк ім. О. І. Ющенка у Вікісховищі

Парк ім. О.І. Ющенка — парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення, розташований на території обласної психоневрологічної лікарні у м. Вінниці.

Статус надано відповідно до Рішення Вінницького облвиконкому № 335 від 22.06.1972 р.

Парк було закладено у 1898 році, через рік після початку будівництва корпусів лікарні на південно-західній околиці міста у місці впадіння річки Вишня в Південний Буг. Роботами керував лікар Л.Л. Дарашкевич.

Від центрального входу в парк починається алея з вулиці Пирогова до головного корпусу лікарні. Виділяється алея клиноподібними кронами пірамідальної тополі, серед якої зростає єдиний в області жіночий екземпляр. По обидві сторони алеї - фруктовий сад, за ним - декоративні насадження. Центральна алея перетинається з трьома бічними.

За фасадом лікувальних корпусів, витягнутих в одну лінію зі сходу на захід - старі насадження: ясени, дуби, клени. За ними - крутий берег Південного Бугу з гранітними скелями та джерелами ґрунтової води. Вздовж річки ростуть біла акація, дика яблуня, груша, волоський горіх. Паркові схили поступово сходять донизу і біля берега закінчуються зеленою смугою великого лугу.

В парку зростає багато рідкісних порід. Зокрема, алея модрини європейської, біогрупа горіха Зібольда, кульоподібна акація, прищеплена форма клена-явора пурпуролистого, туя західна, екземпляр евкаліпту (у відкритому ґрунті поблизу оранжереї), а також рожевоквітуча форма каштана кінського. З чагарникових порід висаджено бирючину, акацію жовту, спірею, аронію чорноплідну, форзицію, самшит, магнолію падуболисту та ін. Насадження нараховують понад 85 видів деревно-чагарникових рослин.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Заповідні об'єкти Вінниччини. — Вінниця: Велес, 2005. — 104 с.+ 28 с. іл.