Партія угорської спільноти

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Партія угорської спільноти

словац. Strana maďarskej komunity
угор. Magyar Közösség Pártja
Країна  Угорщина
Голова партії Йожеф Менигарт
Дата заснування 22 травня 1998
Дата розпуску 2 жовтня 2021
Штаб-квартира Братислава
Ідеологія Інтереси угорської меншості
Християнська демократія
Націонал-консерватизм
Автономізм[1]
Членство в міжнародних організаціях Центристський демократичний інтернаціонал
Кількість членів  10 000
Офіційний сайт mkp.sk

Партія угорської спільноти (словац. Strana maďarskej komunity — угор. Magyar Közösség Pártja}, SMK-MKP ), раніше відома як Партія угорської коаліції (угор. Magyar Koalíció Pártja) — партія у Словаччині для етнічної угорської меншості в Словаччині. Її очолював Пал Чаки (раніше Бела Бугар) на парламентських виборах 2010 року, де не вдалося отримати 5% голосів — поріг, необхідний для вступу до Парламенту Словаччини. Голоси партії значною мірою пішли до Міст-Гіду, нову партію, яку очолював колишній лідер ПУС Бела Бугар. У відповідь на це Пал Чаки і все керівництво партії подали у відставку.

Партія стала членом Європейської народної партії (ЄНП) 7 червня 2000 року.

Історія[ред. | ред. код]

Партія була заснована у 1998 році у відповідь на прийнятий антикоаліційний закон. Закон заборонив партіям формувати виборчі картелі під час виборів, які невеликі партії використовували для подолання 5 % виборчого бар'єру. Три партії, що представляли угорську меншину, сформували такий картель, який називався «угорською коаліцією» на парламентських виборах у Словаччині (1994 р., 1994 р.) І отримав 10,2 % голосів. Щоб дотримуватися нового закону, три партії — Угорський християнсько-демократичний рух, Співіснування та Угорська громадянська партія — об'єдналися, щоб утворити Партію угорської коаліції.

Після парламентських виборів 2002 року в Словаччині Партія угорської коаліції вдруге увійшла до словацької правлячої коаліції (після 1998—2002 років), отримавши 321,069 голосів (11,16 % усіх голосів), і була найстабільнішою політичною партією у правлячій коаліції. На парламентських виборах у 2004 році партія отримала 13,24 % голосів.

Партія мала 4 міністра Пал Чаки — віце-прем'єр-міністр з питань європейської інтеграції та прав меншин, Ласло Міклош — міністр навколишнього середовища, Ласло Гюровскі — міністр будівництва та регіонального розвитку та Жолт Сімон — міністр сільського господарства та 6 державних секретарів (Міністерство фінансів, Міністерство освіти, Міністерство економіки, Міністерство культури, Міністерство закордонних справ і Міністерство будівництва та регіонального розвитку) у словацькому уряді. Бела Бугар, президент партії Угорської коаліції в той час, був віце-президентом Парламенту Словаччини.

На парламентських виборах у Словаччині 2006 року партія отримала 11,7 % голосів і 20 із 150 місць, але втратила свою участь у уряді. На парламентських виборах у Словаччині 2010 року, партія не подолала 5 % бар'єр, необхідний для участі в парламенті, отримавши 4,33 % й втратила представництво в парламенті. SMK-MKP також виявився не в змозі отримати 5 % голосів на парламентських виборах у Словаччині 2012 року. 22 вересня 2012 року партія була перейменована в Партію угорської спільноти.

На виборах до Європейського Парламенту 2014 року SMK — MKP вийшов на сьоме місце на національному рівні, отримавши 6,53 % голосів і обравши 1 депутата Європарламенту.[2]

Логотип[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Berényi: A tömbnek területi, a szórványnak kulturális autonómiát. bumm.sk. 20 липня 2013. Процитовано 29 березня 2014.
  2. Archived copy. Архів оригіналу за 28 May 2014. Процитовано 28 травня 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)