Пататас бравас

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пататас бравас
Пататас бравас із пікантним соусом
Тип Основні страви
Походження Іспанія
Час приготування 30 хвилин
Необхідні компоненти Картопля, Оливкова олія, Соус, Сіль

Пата́тас бра́вас, або Карто́пля бра́вас (ісп. Patatas bravas) — національна іспанська закуска. Є типовою стравою в барах Іспанії. Складається з картоплі, нарізаної великими кубиками, обсмаженої в оливковій олії та приправленої гострим соусом сальсою бравою. Подається до пива або вина, надзвичайно проста та дешева у приготуванні.

Історія[ред. | ред. код]

Точне походження пататас бравас невідоме, але вперше вони з’явилися в 1950-х роках у барах Мадрида. Невідомо, який з багатьох рецептів соусів є оригінальним. Те, що прийнято називати «автентичним», складається із солодкої паприки, гострої паприки, борошна та оливкової олії, іноді бульйону.

Перша згадка про пататас бравас міститься в книзі Vivir en Madrid (1967) Луїса Каранделя.[1]

У всесвітній збірці картопляних рецептів, створеній Організацією Об’єднаних Націй, рецепт Пататас бравас включено як типово іспанську страву.[2]

Приготування[ред. | ред. код]

Наріжте картоплю кубиками потрібного розміру та обсмажте її на оливковій олії, як звичайну картоплю фрі, до золотистого кольору та хрусткої скоринки. Картоплю рідко нарізають будь-яким іншим способом, окрім кубиків, найчастіше великого розміру. Зазвичай використовують молоду картоплю або сорти для смаження. Існують також рецепти, що включають запікання картоплі в духовці. Після смаження картоплю викладають на тарілку або блюдо і поливають соусом сальса брава.

Соус сальса брава[ред. | ред. код]

Традиційно соус містить гостру паприку Ла Вера або перець чілі. Часто це суміш гострої і солодкої паприки. Соус зберігається в скляних банках, стерилізованих на водяною парою, або з верхнім шаром олії.

В іспанському Леванті, тобто в Каталонії, Валенсійському співтоваристві та регіоні Мурсія, типово подавати патату бравас із поєднанням соусів айолі та сальса брава, накладених зверху.[3] У Валенсії навіть прийнято просто подавати його з айолі та посипати гострою паприкою.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Carandell, L. (1967). Vivir en Madrid. Editorial Kairós. p. 93. ISBN 978-847-2450-01-1.
  2. United Nations, (2008), Potato Around the World in 200 Recipes: An International Cookbook, United Nations Publications, pág. 222.
  3. El origen de las patatas bravas. Juana Madrid. 22 травня 2019. Архів оригіналу за 4 жовтня 2023. Процитовано 28 листопада 2021.