Перст провидіння

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Перст провидіння
англ. The Moving Finger
Жанр кримінальний жанрd і детектив
Форма роман
Автор Агата Крісті
Мова англійська
Опубліковано 1942
Країна  США
Видавництво Dodd, Mead & Co.d
Цикл Міс Марпл
Попередній твір П'ять поросят
Наступний твір Година нуль

«Перст провидіння» (англ. The Moving Finger) — детективний роман англійської письменниці Агати Крісті, спочатку опублікований видавництвом «Dodd, Mead and Company» в 1942 році у США, а в 1943 році у Великій Британії видавництвом «Collins Crime Club».

Сюжет[ред. | ред. код]

Джеррі й Джоанна Бартон, брат і сестра, купують будинок у маленькому селищі Лимсток. Вони тільки починають знайомить з місцевими жителями, коли зненацька починають одержувати анонімні листи, у грубій формі звинувачуючи їх у тім, що вони не брат і сестра, а коханці. Спочатку вони не звертають на листи уваги, але потім виявляється, що анонімки регулярно розсилаються й іншим мешканцям селища.

Через якийсь час стає відомо про самогубство місіс Симмінгтон, яка теж недавно одержала анонімного листа. В анонімці затверджувалося, що її друга дитина — незаконнонароджена. Місіс Симмінгтон залишила передсмертну записку: «Так більше не може тривати».

Поліція починає розшукувати автора листів. Тим часом економка місіс Симмінгтон, чимсь украй схвильована, проситься на розмову до покоївки Бартонів, але так і не з'являється. Незабаром її тіло знаходить Меган, пасербиця місіс Симмінгтон.

Скотланд-Ярд направляє для розслідування співробітника, що незабаром доходить висновку, що автор листів/убивця — це жінка середнього років, жителька Лимстока. Розслідування не просувається, і дружина місцевого вікарія запрошує власного експерта — Міс Марпл.

Екранізації[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]