Різдво Еркюля Пуаро

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Різдво Еркюля Пуаро
англ. Hercule Poirot's Christmas
Жанр Christmas fictiond і детектив
Форма роман
Тема Різдво Христове
Автор Агата Крісті
Мова англійська
Опубліковано 19 грудня 1938
Країна  Велика Британія
Видавництво Collins Crime Clubd
Цикл canon of Hercule Poirotd
Попередній твір Зустріч зі смертю
Наступний твір Вбити легко
Сайт agathachristie.com/stories/hercule-poirots-christmas(англ.)

«Різдво Еркюля Пуаро» (англ. Hercule Poirot's Christmas) - класичний детективний роман англійської письменниці Агати Крісті за участю Еркюля Пуаро. Уперше опублікований 19 грудня 1938 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Події роману розвертаються напередодні й після Різдва, з 22 по 27 грудня, у заміському будинку Горстон-холл у вигаданому місті Лонгдейлі на кордоні Англії й Шотландії. Книга присвячена розслідуванню вбивства хазяїна будинку - старого мільйонера Симеона Чи, що уперше за двадцять років вирішив зібрати на Різдво всіх своїх дітей. Вбивство відбувається безпосередньо у вечір перед Різдвом після великого сімейного скандалу.

Підозрюваними у вбивстві, як і в більшості романів А. Крісті, виявляються всі родичі й слуги вбитого. При цьому вбивству передує інший злочин - крадіжка.

Основне розслідування веде талановитий місцевий інспектор Сагден за підтримкою полковника Джонсона, начальника поліції Міддлшира (вже з'являвся раніше в романі "Трагедія у трьох актах" 1935 р.). Оскільки у вечір вбивства в будинку Джонсона гостював його друг Еркюль Пуаро, то він запрошує його допомогти в розкритті вбивства як неофіційного консультанта.