Поволзький маніяк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Поволзький маніак
Народився Невідомо, можливо 1980-1990
Невідомо, можливо Татарстан
Громадянство Невідомо
Національність Невідомо
Проживання Невідомо
Ім'я при народженні Невідомо
Прізвисько «Поволжский маньяк», «Убийца старушек»
Зріст 175 см
Кількість вбивств 32
Спосіб вбивств Задушення
Зброя Підручні предмети
Мотив Корисливий

Поволзький маніяк (рос. Поволжский маньяк ) — умовне позначення передбачуваного злочинця, що скоїв серію вбивств жінок похилого віку.

Вбивства[ред. | ред. код]

З березня 2011 по вересень 2012 року в Приволзькому і Уральському федеральних округах відбуваються схожі за почерком вбивства літніх жінок. Слідчі вважають, що всі злочини здійснені однією особою. У всіх випадках жертвами ставали самотні жінки у віці від 75 до 90 років, які проживають в «хрущовках». На думку слідчих, злочинець проникав у квартири, представляючись працівником ТСЖ або соціальної служби. Всі жертви були задушені підручними предметами (наприклад, пояс від халата і т. п.). Після вбивства злочинець викрадав з квартири гроші та цінні речі. Але слідчі вважають, що викрадення майна пенсіонерок для вбивці пріоритетним не було.

Перші 9 вбивств відбулися в Казані. Ще одна жертва злочинця залишилася жива, але не змогла описати його. Схожі вбивства сталися в Ульяновську, Нижньому Новгороді, Іжевську, Пермі (2 вбивства в квітні 2012 року) і Самарі (2 вбивства в квітні — травні 2012 року). До 1 серпня 2012 року нараховується 18 епізодів[1]. 2527 вересня 2012 року в Уфі були здійснені останні 3 вбивства[2]. Загальне число вбивств становить 32 епізоду[3].

26 вересня 2012 року злочинець потрапив в об'єктив камери відеоспостереження в під'їзді однієї з жертв. Завдяки свідку був складений фоторобот, збігся із зображенням на відео[4].

В 2013 році, за допомогу слідству, була обіцяна нагорода в 1 мільйон рублів. У тому ж році з'явилася версія, що злочинець ховається в Сахалінській області[5].

В ніч на 7 жовтня 2016 року в Казані передбачуваного злочинця зняли відеокамери в одному з будинків на вулиці Чуйкова. Пізніше в Слідчому комітеті спростували, що це був він.

6 лютого 2017 року заступник керівника Головного управління криміналістики СК РФ Іван Стрільцов повідомив журналістам, що у слідства є вагомі підстави вважати, що розшукуваний чоловік є жителем Удмуртії[6]. Він також припустив, що у цього чоловіка можуть виявитися списки пенсіонерів. При цьому слідчі не виключають, що розшукуваний може знаходиться в місцях позбавлення волі або на примусовому лікуванні, або що його взагалі вже немає в живих.

За словами заступника керівника Головного управління криміналістики, нагорода за інформацію, яка допоможе встановити особу злочинця, була збільшена до 3 мільйонів рублів.

28 березня 2017 року в Самарі був затриманий 37-річний уродженець Казахстану Павло Шайахметов, який скоїв два вбивства літніх жінок в Самарі 25 і 27 березня 2017 року[7][8]. В даний час, перевіряється його причетність до вбивства 30 жінок літнього віку[9].

25 травня 2017 року слідчі висловили припущення, що злочинець є уродженцем Татарстану і навчався в одній зі шкіл Казані[10]. Наразі розслідування триває.

Орієнтування[ред. | ред. код]

  • Неслов'янська зовнішність
  • Вік — 20-35 років
  • Зріст — 175 см
  • Худа статура
  • Одягнений у темну коротку куртку з капюшоном, чорні штани, спортивне взуття.

Примітки [ред. | ред. код]

  1. В Поволжье и на Урале ищут маньяка, убивающего пенсионерок: 18 жертв.
  2. Жертвами приволжского маньяка-душителя стали уже более 30 старушек.
  3. В Приволжье разыскивают маньяка, жестоко убившего 32 пенсионерки
  4. Серийный убийца пенсионерок попал на видео в Казани
  5. «Приволжского маньяка», убившего больше 30 старушек, ищут на Сахалине за 1 миллион рублей.
  6. Маньяк, убивший несколько десятков пенсионерок в ряде регионов России, может быть из Удмуртии - СКР
  7. В Самаре поймали маньяка, убивавшего пенсионерок.
  8. Пойманный в Самаре возможный «Поволжский маньяк» разыскивался за убийство в другом городе.
  9. Предполагаемый «Поволжский маньяк» остается пока под арестом.
  10. Учителей Татарстана призвали искать маньяка среди своих выпускников.

Посилання [ред. | ред. код]