Портал:Греція/Стаття місяця

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Єлена Папарізу (Έλενα Παπαρίζου, 31 січня 1982, Бурос, Швеція) — грецька співачка, переможниця пісенного конкурсу Євробачення 2005 в Києві із піснею «My Number One».

Народилась у шведському місті Бурос в родині іммігрантів Єфросинії та Георгіса Папарізу. Батько Єлени народився в грецькому місті Волос, а мати родом з Кардиці. З дитинства мала проблеми з диханням, страждає на астму. У 7 років почала грати на фортепіано, а в 13 вирішила стати співачкою. 1999 року записала пісню «Opa-Opa» із другом дитинства Нікосом Панайотідісом. Після успішного релізу вони об'єднуються у гурт «Antique», який став популярним в Греції та на Кіпрі. 2001 року група представляла Грецію на пісенному конкурсі Євробачення 2001. З піснею «(I would) Die for you» дует посів 3 місце, що стало найбільшим успіхом для Греції на Євробаченні.

Згодом Єлена вирішила почати сольну кар'єру. Від 2004 року вона почала постійно мешкати в Греції, а в ході національного відбору телеканалу ERT співачка виборола право представляти Грецію на Євробаченні вдруге. Цього разу у Києві вона стала переможницею Євробачення 2005 із піснею «My Number One», набравши 230 балів. Греція відзначала свою першу перемогу масовими святкуваннями на вулицях найбільших міст країни, в тому числі Афін. Єлену офіційно привітали міністр держави Теодорос Руссопулос та прем'єр-міністр Греції Костас Караманліс на офіційному прийомі у Мегаро Максіму.

Детальніше…