Портал:Греція

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Портал:Греція
Портал:Греція
Портал   Обговорення порталу   Проєкт   Обговорення проєкту   Учасники проєкту
ред.  

Греція

Прапор Греції
Прапор Греції
Герб Греції
Герб Греції
Розташування на карті країн ЄС

Грецька Республіка (грец. Ελληνική Δημοκρατία) — європейська держава на півдні Балканського півострова та численних островах. На півночі межує з Албанією, Республікою Македонією та Болгарією, на сході — з Туреччиною. Південні береги омиваються Середземним морем, західні — Іонічним, східні — Егейським. До складу Грецької республіки також входить автономна чернеча республіка Афон, розташована на півострові Халкідіки Айон-Орос.

Сучасна Греція — спадкоємиця культури Стародавньої Греції і вважається колискою західної цивілізації, батьківщиною світової демократії, західної філософії, основних принципів фізико-математичних наук, мистецтва театру та Олімпійських ігор сучасності. Грецька мова має найдовшу історію серед усіх мов індоєвропейської групи, адже нараховує 34 століття тільки писемного періоду. На основі грецької абетки виникли латиниця та кирилиця.

Багата культурна спадщина, географічне положення роблять Грецію однією з найбільш відвідуваних країн світу. Вона приваблює туристів одночасно рекреаційними курортами, різнобічним історико-культурним туризмом та паломництвом до святинь всього християнського світу.


ред.  

Вибрана стаття

Єлена Папарізу (Έλενα Παπαρίζου, 31 січня 1982, Бурос, Швеція) — грецька співачка, переможниця пісенного конкурсу Євробачення 2005 в Києві із піснею «My Number One».

Народилась у шведському місті Бурос в родині іммігрантів Єфросинії та Георгіса Папарізу. Батько Єлени народився в грецькому місті Волос, а мати родом з Кардиці. З дитинства мала проблеми з диханням, страждає на астму. У 7 років почала грати на фортепіано, а в 13 вирішила стати співачкою. 1999 року записала пісню «Opa-Opa» із другом дитинства Нікосом Панайотідісом. Після успішного релізу вони об'єднуються у гурт «Antique», який став популярним в Греції та на Кіпрі. 2001 року група представляла Грецію на пісенному конкурсі Євробачення 2001. З піснею «(I would) Die for you» дует посів 3 місце, що стало найбільшим успіхом для Греції на Євробаченні.

Згодом Єлена вирішила почати сольну кар'єру. Від 2004 року вона почала постійно мешкати в Греції, а в ході національного відбору телеканалу ERT співачка виборола право представляти Грецію на Євробаченні вдруге. Цього разу у Києві вона стала переможницею Євробачення 2005 із піснею «My Number One», набравши 230 балів. Греція відзначала свою першу перемогу масовими святкуваннями на вулицях найбільших міст країни, в тому числі Афін. Єлену офіційно привітали міністр держави Теодорос Руссопулос та прем'єр-міністр Греції Костас Караманліс на офіційному прийомі у Мегаро Максіму.

Детальніше…

ред.  

Чи ви знаєте, що…

Посвідчення члена «Філікі Етерія»
Посвідчення члена «Філікі Етерія»
ред.  

Вибране зображення

Спільний виступ Єлени Папарізу із Антонісом Ремосом у Diogenis Studio
2 січня 2011 року
ред.  

Кращі статті

ред.  

Нові статті

ред.  

Допомога

Запрошуємо Вас взяти участь у написанні статей про Грецію

поліпшити статті в категоріях:

залишити власний запит на сторінці:

Ви можете написати власні статті. Для цього наберіть слово або термін, про який ви бажаєте створити статтю, у панелі «Пошук», що знаходиться згори зліва, і натисніть кнопку «Перейти». Якщо статті за вказаним словом або терміном Ви не знайшли, можете створити її використовуючи панель «Створити статтю» розміщену нижче.


Як робити, з чого почати першу свою публікацію:

ред.  

Категорії

ред.  

Основні статті


ред.  

Інші портали

Портали Євросоюзу

П: П: П: П: П: П: П: П: П: П: П: П: П: П: П: П: П: П: П: П: П: П: П: П: П: П: П:
AT BE BG CY CZ DE DK ES EE FI FR GR HR HU IE IT LT LU LV MT NL PL PT RO SE SK SI
Довідка · Пісочниця · Кнайпа · Портали · Проєкти · Запити · Портал спільноти