Портал:Каталонія/Архів вибраних статей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Архів


Маніфестація 1 лютого 2006 р. під гаслом : «Ми — окремий народ, і ми маємо право вирішувати свою долю самі!»

Каталонський націоналізм, каталонський національний рух або каталанізм — соціальний, культурний та політичний рух у каталанських країнах, направлений на ствердження політичної, мовної та культурної ідентичності Каталонії та територій, де розповсюджена каталанська мова.

Жуан Фусте, один з найвідоміших валенсійських письменників, стверджував, що «каталонський націоналізм існує тому, що є націоналізм іспанський», а також тому, що протягом століть права каталонців зневажалися. Причиною появи цього руху стали заборона каталанської мови спочатку у 1700 р. на території Північної Каталонії, яка відійшла до Франції за Піренейським договором, а також після затвердження Філіпом V Кастильським Декретів Нуева Планта у 1714 р., які знищили традиційні права каталонців у Південній Каталонії. Репресії проти мови, культури та політичних інституцій каталонців продовжувалися і у XIX та XX ст., особливо під час диктатур Прімо де Рівери та Франсіско Франко.

Сучасний каталонський національни рух виявляє себе у кількох принципах : загальновизнаною є теза про каталонців, як окрему націю (це підтверджено на референдумі 2006 р. у Каталонії), продовженням цього принципу є визнання права каталонців на самовизначення, що частиною політикуму трактується як повна незалежність, а іншою частиною — як широка самоврядність у складі Іспанії, яка може бути трансформована у федерацію.