Портал:Музеї/Музеї України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Музей західного і східного мистецтва — муніципальний музей в Одесі, один із найкращих художніх музеїв сучасної України.

Історія створення і будівля[ред. код]

Невідома венеціанка, 16 ст.

Наприкінці 18 ст. Хаджибей було перейменовано на Одесу і розвинено як великий порт на Чорному морі. Швидка розбудова міста привабила сюди різні верстви населення, в тому числі і аристократію, головного споживача-монополіста тогочасної європейської культури. В місті з'явилося декілька палаців, прикрашених картинами російських і закордонних майстрів і витворами декоративно-ужиткового мистецтва.

Музей західноєвропейського мистецтва засновано у 1899 році. Але відкрито лише у 1923 р. після націоналізації приватних збірок з покинутих палаців і помешкань заможних громадян. Доповненнями слугували збірки з міського музею образотворчих мистецтв та кабінету історії мистецтв місцевого університету. Частка експонатів надійшла з кладових музею Ермітаж.

Музей розмістили в одному з палаців міста, побудованому у 1856-58 роки в стилі еклектики (архітектор Людвиг Оттон).

Головні відділи[ред. код]

  • картинна галерея (16-20 ст.)
  • відділ графіки (в тому числі графіка Японії)
  • відділ декоративно-ужиткового мистецтва (порцеляна, меблі, гобелени тощо).

Картинна галерея[ред. код]

Один з найкращих відділів музею — відділ картин західноєвропейських майстрів 16-20 століть, що містить картини наступних митців:

Збірка скульптур невелика, підсилена бронзовими та гіпсовими копіями скульптур Стародавньої Греції (Мирон «Дискобол», Поліклет «Доріфор», скульптури східного фронтона храму Парфенон, Фідій).:::::::::::::::: Докладніше