Пресбіопія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ширина акомодації за Дуейном (1922). Крива показує, що здатність людського ока до швидкої зміни заломлення кришталиком, безперервно зменшується від 8 років до 50 річного віку, із середнього значення - з 14 до 2, а згодом до 1 діоптрії.

Пресбіопія (англ. Presbyopia, фр. Presbytie) — фізіологічна недостатність акомодації, пов'язана зі старінням ока, що призводить до поступового погіршення здатності чітко фокусуватися на близьких предметах[1]. Також, відома як вікова далекозорість[2][3], вона вражає значну кількість дорослих віком понад 40 років. Загальною ознакою пресбіопії є утруднення читання дрібного шрифту, за якого доводиться тримати текст далі від обличчя. Іншими супутніми симптомами можуть бути головний біль і втома очей[1]. У різних людей може бути відмінний рівень відхилень зору[4]. Пресбіопію можуть супроводжувати інші порушення рефракції[4]. Цей стан схожий на гіперметропію або далекозорість, яка починається в дитинстві та проявляє схожі ознаки розмитості в баченні близьких предметів.

Загальне[ред. | ред. код]

Пресбіопія є звичайною складовою процесу дорослішання та згодом старіння[1]. Це відбувається через вікові зміни кришталика, такі як зменшення пружності та збільшення твердості, і м'яза вії, такі як зниження сили та спроможності стискати кришталик, через що під час погляду на близькі предмети, око фокусується прямо позаду, а не на сітківці[1]. Це вид порушення заломлення, що йде поряд із короткозорістю, далекозорістю та астигматизмом. Діагноз встановлюється шляхом огляду очей[1].

Пресбіопію можна виправити за допомогою окулярів (див. статтю Зір), контактних лінз, мультифокальних інтраокулярних лінз або хірургічного втручання LASIK (presbyLASIK)[1][5][6]. Найпоширенішим лікуванням є корекція зору за допомогою відповідних опуклих лінз. Для корекції пресбіопії можуть використовувати прості окуляри для читання, біфокальні, трифокальні або прогресивні лінзи[1].

Люди старші 40 років перебувають у групі ризику розвитку пресбіопії, і всі вони страждають певною мірою[4]. Станом на 2020-і уражено близько 25% людей, тобто 1,8 мільярда, в усьому світі[7].

Ознаки та симптоми[ред. | ред. код]

Першими ознаками, які помічає більшість людей, є складнощі з читанням дрібного шрифту, особливо в умовах слабкого освітлення, втома очей під час тривалого читання, розмитість близьких предметів або тимчасова розмитість зору, коли швидко змінюється відстань перегляду. Багато людей з крайньою пресбіопією жартівливо скаржаться, що їхні руки стали «закороткими» аби тримати матеріал для читання на зручній відстані.

Presbyopia

Пресбіопія, як й інші порушення фокусування, менш помітна яскравого сонячного дня, коли зіниця природно вужча[8]. Як і у випадку з будь-яким іншим оптичним об’єктивом, збільшення фокусної відстані об’єктива збільшує глибину різкості завдяки зменшенню рівня розмиття об’єктів, котрі розташовані поза фокусом (порівняйте вплив діафрагми на глибину різкості у фотографії).

Початок пресбіопії різний у людей певних професій і тих, у кого міотичні зіниці[9]. Зокрема, фермери та домогосподарки звертаються до лікарів за корекцією зору пізніше, ніж працівники сфери послуг і будівельники. Аквалангісти, які цікавляться підводним зніманням, можуть помітити прояви пресбіопії під час занурення, перш ніж розпізнають симптоми в побуті, через ближчий фокус в умовах слабкого освітлення[10].

Порівняння з короткозорістю[ред. | ред. код]

Людям зі слабкою короткозорістю зручно читати без окулярів або контактних лінз навіть після досягнення сорока років, але за сильнішої короткозорості можуть знадобитися дві пари окулярів (одні для дальності, інші для близькості), біфокальні або прогресивні лінзи. Однак короткозорість не зникає, а проблеми із зором на великій відстані залишаються. Консультація короткозорих людей, які планують рефракційну хірургічну операцію, передбачає повідомлення, що за хірургічного виправлення короткозорості в подальшому після сорока років, коли очі стають пресбіопічними та втрачають здатність пристосовуватися або змінювати фокус, може виникнути потреба користуватися окулярами для читання. Короткозорі з низьким астигматизмом бачать поблизу краще, хоча й не відмінно без окулярів або контактних лінз, коли настає пресбіопія. Але чим дужчий астигматизм, тим гірший нескоригований зір поблизу.

Нерідко трапляється, що, наприклад, людина з короткозорістю -3,0 діоптрії та повністю розвиненою пресбіопією не потребує корекції, щоби читати на відстані 35—45 сантиметрів.

Хірургічна корекція пресбіопії полягає у створенні «ока для читання» та «ока для бачення вдалину» — техніки, яку зазвичай застосовують при підборі контактних лінз, що відомо як «моно-бачення». Отже, моно-бачення можна створити як за допомогою контактних лінз так і операції, тож ті хто бажає такого втручання можуть визначити, чи готові вони до хірургічної зміни форми рогівки, щоби назавжди отримати цей ефект.

Лікування[ред. | ред. код]

У зоровій системі захоплені оком зображення перетворюються на електричні сигнали, які передаються в мозок, де вони відтворюються. Тож, щоби подолати пресбіопію, можна звернути увагу на дві основні складові зорової системи: захоплення зображення оптичною системою ока та обробку цього відбитку в мозку.

Проте кожен метод має свої вади, як-от незручність носіння окулярів чи лінз, ризик хірургічних ускладнень або зниження якості зору. А придатної корекції пресбіопії без використання оптичних пристроїв чи операцій ще не було досягнуто. Останнім часом у деяких дослідженнях намагалися запобігти посиленню розвитку пресбіопії за допомогою харчових добавок або відновити здатність до акомодації за допомогою періокулярного зігрівання. Водночас, деякі дослідження на пацюках, зокрема 2020-го у Японії, показали значний позитивний вплив тютюнового диму на збільшення еластичності кришталиків очей у тваринок[11].

Захоплення зображення оком[ред. | ред. код]

Лікування пресбіопії значно розвинулося за останні роки завдяки розширенню доступності оптометрії та способів безрецептурного виправлення зору.

Коригувальні лінзи[ред. | ред. код]

Коригувальні лінзи забезпечують виправлення зору в межах до +4,0 діоптрій. Людям з пресбіопією потрібні опуклі лінзи в окуляри для читання; особлива підготовка опуклих лінз зазвичай вимагає послуг оптометриста[12].

Контактні лінзи також можна використовувати для виправлення втрати фокусування, яка виникає разом із пресбіопією. Як зазначено вище, мультифокальні контактні лінзи можна застосовувати для покращення зору як поблизу, так і вдалину. Деякі люди обирають контактні лінзи для корекції одного ока для близькості та іншого ока для дальності за допомогою методу, який називається моно-бачення.

Хірургія[ред. | ред. код]

Рефракційна хірургія була розроблена для створення мультифокальних рогівок[13]. PresbyLASIK, різновид мультифокальної абляції рогівки LASIK, можна використовувати для корекції пресбіопії. Підсумки, однак, більш варіабельні, й у деяких людей спостерігається зниження гостроти зору[14]. Занепокоєння щодо рефракційної хірургії пресбіопії викликає те, що очі людей змінюються з часом[13]. Іншими побічними явищами мультифокальної абляції рогівки можуть бути післяопераційний блиск, ореоли, зображення-привиди та монокулярна диплопія[15].

Обробка зображення в мозку[ред. | ред. код]

Низка досліджень стверджували про покращення гостроти зору на близькій відстані, завдяки використанню навчальних протоколів, заснованих на перцептивному навчанні та потребі виявлення коротко представлених низько-контрастних стимулів Габора; учасникам дослідження з пресбіопією дозволили читати менші розміри шрифту та збільшити швидкість читання[16][17][18][19].

Очні краплі[ред. | ред. код]

Пілокарпін, очні краплі, які звужують зіницю, схвалено Управлінням з продовольства і медикаментів у Сполучених Штатах Америки для лікування пресбіопії[20][21]. Тривають дослідження щодо інших препаратів[22]. Також вивчаються очні краплі, призначені для відновлення пружності кришталика[23].

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела та література[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж Khurana, AK; Khurana, Bhawna; Khurana, Aruj (2015). Errors of Refraction and Accommodation. Comprehensive Ophthalmology (англ.). Jaypee Brothers Medical Publishers (P) Ltd. с. 34—34.
  2. Hayes, J. (1 грудня 2013). XII things you (probably) didn't know...about watches. Engineering & Technology. Т. 8, № 12. с. 39—42. doi:10.1049/et.2013.1223. ISSN 1750-9637. Процитовано 2 квітня 2023.
  3. WebMD - Better information. Better health. WebMD (англ.). Процитовано 2 квітня 2023.
  4. а б в Some curious facts about quantum factoring, October 2007. Why Quark Rhymes with Pork (англ.). Cambridge University Press. 13 січня 2016. с. 201—207.
  5. Pérez‐prados, Roque; Piñero, David P; Pérez‐cambrodí, Rafael J; Madrid‐costa, David (1 березня 2017). Soft multifocal simultaneous image contact lenses: a review. Clinical and Experimental Optometry. Т. 100, № 2. с. 107—127. doi:10.1111/cxo.12488. ISSN 0816-4622. Процитовано 2 квітня 2023.
  6. The EyeWiki Initiative. AMA Journal of Ethics. Т. 12, № 12. 1 грудня 2010. с. 922—924. doi:10.1001/virtualmentor.2010.12.12.medu1-1012. ISSN 2376-6980. Процитовано 2 квітня 2023.
  7. Fricke, Timothy R.; Tahhan, Nina; Resnikoff, Serge; Papas, Eric; Burnett, Anthea; Ho, Suit May; Naduvilath, Thomas; Naidoo, Kovin S. (2018-10). Global Prevalence of Presbyopia and Vision Impairment from Uncorrected Presbyopia. Ophthalmology. Т. 125, № 10. с. 1492—1499. doi:10.1016/j.ophtha.2018.04.013. ISSN 0161-6420. Процитовано 2 квітня 2023.
  8. Komonchak, Joseph A. (2008). Complete List of the Père Marquette Lecture Series. The Père Marquette Lecture in Theology Series (англ.). Marquette University Press. с. 79—86.
  9. García Serrano, JL; López Raya, R; Mylonopoulos Caripidis, T (2002-11). Edad de la primera compensación de la presbicia, factores asociados. Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología. Т. 77, № 11. doi:10.4321/s0365-66912002001100003. ISSN 0365-6691. Процитовано 2 квітня 2023.
  10. Helfrich, Elizabeth T; Saraiva, Camilo M; Chimiak, James M; Nochetto, Matias (31 березня 2023). A review of 149 Divers Alert Network emergency call records involving diving minors. Diving and Hyperbaric Medicine Journal. Т. 53, № 1. с. 7—15. doi:10.28920/dhm53.1.7-15. ISSN 2209-1491. Процитовано 2 квітня 2023.
  11. Tsuneyoshi, Yukari; Higuchi, Akihiro; Negishi, Kazuno; Tsubota, Kazuo (28 липня 2017). Suppression of presbyopia progression with pirenoxine eye drops: experiments on rats and non-blinded, randomized clinical trial of efficacy. Scientific Reports (англ.). Т. 7, № 1. с. 6819. doi:10.1038/s41598-017-07208-6. ISSN 2045-2322. Процитовано 2 квітня 2023.
  12. Li, Guoqiang; Mathine, David L.; Valley, Pouria; Äyräs, Pekka; Haddock, Joshua N.; Giridhar, M. S.; Williby, Gregory; Schwiegerling, Jim; Meredith, Gerald R. (18 квітня 2006). Switchable electro-optic diffractive lens with high efficiency for ophthalmic applications. Proceedings of the National Academy of Sciences. Т. 103, № 16. с. 6100—6104. doi:10.1073/pnas.0600850103. ISSN 0027-8424. Процитовано 3 квітня 2023.
  13. а б Kim, Tae-im; Alió del Barrio, Jorge L; Wilkins, Mark; Cochener, Beatrice; Ang, Marcus (2019-05). Refractive surgery. The Lancet. Т. 393, № 10185. с. 2085—2098. doi:10.1016/s0140-6736(18)33209-4. ISSN 0140-6736. Процитовано 3 квітня 2023.
  14. Pallikaris, Ioannis G.; Panagopoulou, Sophia I. (2015-07). PresbyLASIK approach for the correction of presbyopia. Current Opinion in Ophthalmology. Т. 26, № 4. с. 265—272. doi:10.1097/icu.0000000000000162. ISSN 1040-8738. Процитовано 3 квітня 2023.
  15. editor., Azar, Dimitri T., editor. Gatinel, Damien, editor. Ghanem, Ramon C., editor Taneri, Suphi,. Refractive surgery (англ.). ISBN 978-0-323-55116-8. OCLC 1090679697.
  16. Lev, Maria; Ludwig, Karin; Gilaie-Dotan, Sharon; Voss, Stephanie; Sterzer, Philipp; Hesselmann, Guido; Polat, Uri (28 листопада 2014). Training improves visual processing speed and generalizes to untrained functions. Scientific Reports. Т. 4, № 1. doi:10.1038/srep07251. ISSN 2045-2322. Процитовано 3 квітня 2023.
  17. Polat, Uri; Schor, Clifton; Tong, Jian-Liang; Zomet, Ativ; Lev, Maria; Yehezkel, Oren; Sterkin, Anna; Levi, Dennis M. (23 лютого 2012). Training the brain to overcome the effect of aging on the human eye. Scientific Reports. Т. 2, № 1. doi:10.1038/srep00278. ISSN 2045-2322. Процитовано 3 квітня 2023.
  18. DeLoss, Denton J.; Watanabe, Takeo; Andersen, George J. (2014-6). Optimization of Perceptual Learning: Effects of Task Difficulty and External Noise in Older Adults. Vision research. Т. 99. с. 37—45. doi:10.1016/j.visres.2013.11.003. ISSN 0042-6989. PMC 4029927. PMID 24269381. Процитовано 3 квітня 2023.
  19. Sterkin, Anna; Levy, Yuval; Pokroy, Russell; Lev, Maria; Levian, Liora; Doron, Ravid; Yehezkel, Oren; Fried, Moshe; Frenkel-Nir, Yael (2018-11). Vision improvement in pilots with presbyopia following perceptual learning. Vision Research. Т. 152. с. 61—73. doi:10.1016/j.visres.2017.09.003. ISSN 0042-6989. Процитовано 3 квітня 2023.
  20. NewsCAP: New eye drops offer an alternative to reading glasses. AJN, American Journal of Nursing. Т. 122, № 3. 2022-03. с. 15—15. doi:10.1097/01.naj.0000822952.04941.12. ISSN 0002-936X. Процитовано 3 квітня 2023.
  21. Vuity Uses, Side Effects & Warnings. Drugs.com (англ.). Процитовано 3 квітня 2023.
  22. Dick, H. Burkhard (2019-07). Small-aperture strategies for the correction of presbyopia. Current Opinion in Ophthalmology. Т. 30, № 4. с. 236—242. doi:10.1097/icu.0000000000000576. ISSN 1040-8738. Процитовано 3 квітня 2023.
  23. Korenfeld, Michael S.; Robertson, Stella M.; Stein, Jerry M.; Evans, David G.; Rauchman, Steven H.; Sall, Kenneth N.; Venkataraman, Subha; Chen, Bee-Lian; Wuttke, Mark (29 січня 2021). Topical lipoic acid choline ester eye drop for improvement of near visual acuity in subjects with presbyopia: a safety and preliminary efficacy trial. Eye. Т. 35, № 12. с. 3292—3301. doi:10.1038/s41433-020-01391-z. ISSN 0950-222X. Процитовано 3 квітня 2023.