Привокзальна площа (Запоріжжя)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Привокзальна площа
Запоріжжя Запоріжжя
Вигляд з Привокзальної площі на вокзал Запоріжжя І
Вигляд з Привокзальної площі на вокзал Запоріжжя І
Вигляд з Привокзальної площі на вокзал Запоріжжя І
Район Комунарський
Назва на честь залізничного вокзалу
Загальні відомості
Координати 47°47′42″ пн. ш. 35°11′16″ сх. д. / 47.79500° пн. ш. 35.18778° сх. д. / 47.79500; 35.18778Координати: 47°47′42″ пн. ш. 35°11′16″ сх. д. / 47.79500° пн. ш. 35.18778° сх. д. / 47.79500; 35.18778
поштові індекси 69118
Транспорт
Автобуси 17, 18, 20, 29, 31, 37, 42, 44, 46, 55, 61, 62, 67, 74, 75, 81, 84, 88, 98, 99, 201, 202, 384
Трамваї 3, 16
Тролейбуси 3
Зупинки громадського транспорту Вокзал Запоріжжя I
Найближчі залізничні станції Запоріжжя I
Рух багатосторонній
Будівлі, пам'ятки, інфраструктура
Поштові відділення Цех обробки пошти (ЦОП) Запорізької дирекції УДППЗ «Укрпошта» (просп. Соборний, 6-Б)
Забудова багатоповерхова
Комерція ТЦ «Ельдорадо», супермаркет «АТБ»
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap пошук у Nominatim
Мапа
Мапа

Привокза́льна пло́ща — площа напроти центрального залізничного вокзалу Запоріжжя I. Від Привокзальної площі розпочинається головна вулиця міста Запоріжжя — проспект Соборний, а також однойменна Привокзальна вулиця.

Історія[ред. | ред. код]

Привокзальна площа виникла 1873 року, під час будівництва залізничного вокзалу Олександрівськ I й при зведенні Лозово-Севастопольської залізниці на дільниці Лозова — Олександрівськ (нині — Запоріжжя І).

Перша будівля Південного залізничного вокзалу (Олександрівськ I) була збудовано 1873 року.

Колишній прибутковий будинок Д. Мінаєва (нині — Соборний проспект, 6)

1 квітня 1936 року газета «Червоне Запоріжжя» повідомляла, що школі, «що будується на південному базарі», присвоєно ім'я відомого місцевого більшовика Леппіка. Ця школа № 14 з того часу знаходилася поруч із Привокзальною площею: у колишньому прибутковому будинку Мінаєва (нині — Соборний проспект, 6, медсанчастина АвтоЗАЗу). До нової будівлі на Південному селищі школа була перенесена того ж 1936 року на вулицю Святоволодимірівська, 90. У будинку Мінаєва тоді був облаштований готель «Південний»[1].

Територія сучасної площі почала забудовуватися у 1950-ті роки XX століття. Нова будівля вокзалу відкрита 25 вересня 1954 року. Відкриття вокзалу планувалася ще 1953 року, але оскільки будівництво затягнулося, на фасаді фігурує напис «1953».

У 1960-ті роки на площі перед вокзалом була розкішна квіткова клумба в центрі якої був встановлений пам'ятник героям повстання 1905 року. Як свідчить одна з міських легенд, перед початком німецької окупації пам'ятник був демонтований і захований. Знову на своє місце гранітний обеліск повернувся у 1953 році. Нині уся площа асфальтована, а пам'ятник ще за радянські часи було перенесено на задвірки (в межах трамвайного розворотного кільця). В рамках декомунізації, 7 червня 2016 року пам'ятник зазнав «апгрейду», були прибрані символи радянської епохи та написи. Зокрема, з пам'ятника зникли серп з молотом, а також цитати з праць Леніна і Карла Маркса[2].

Краєвид на Привокзальну площу (2005)

У 1970-ті роки на площі з південної сторони вокзалу була збудована будівля поштової експедиції «Укрпошти» (нині — цех обробки пошти (ЦОП) Запорізької дирекції УДППЗ «Укрпошта».

З північної сторони площі розташований привокзальний ринок, поруч з яким недобудована споруда торговельного центру, будівництво якого розпочато ще у 2008 році, дата закінчення та відновлення будівництва невідомі.

До 23 серпня 2001 року на площі біля вокзалу була кінцева зупинка тролейбусного маршрута № 3, який подовжений до 4-го мікрорайону Південного житломасива.

Вокзал станції Запоріжжя I

2002 року проведено капітальний ремонт будівлі залізничного вокзалу Запоріжжя I.

З 12 травня по 8 вересня 2008 року проведена реконструкція проспекту на ділянці від залізничного вокзалу Запоріжжя I до центрального автовокзалу. Відкриття оновленної ділянки відбулося 8 вересня 2008 року. В ході робіт замість старої рельсошпальної решітки були укладені BKV-пліти, на трамвайному кільці укладені нові колії, проведена заміна контактної мережі, змінена схема руху тролейбусів на Привокзальній площі, перенесені зупинки громадського міського транспорту[3].

29 травня 2019 року, відповідно рішенню виконавчого комітету Запорізької міської ради № 38, площа отримала назву — Привокзальна[4].

26 червня 2020 року з площі біля залізничного вокзалу прибрали перші чотири малі архітектурні форми з п'ятнадцяти, які були встановлені без дозвільних документів. Власникам був наданий тиждень для самостійного демонтажу МАФів та повідомлено, що після цього їх прибиратимуть[5][6].

З листопада 2020 року по квітень 2021 року здійснювалися роботи щодо реконструкції Привокзальної площі, в ході якої встановлені креативні навіси на зупинках громадського транспорту, огороджувальні стовпчики, нові кіоски, оновлений тротуар[7][8].

12 жовтня 2023 року на стіні будівлі «Укрпошти» поблизу залізничного вокзалу створено символічний мурал під назвою «Квітка для окупанта», на якому зображено квітку в реактивній системі залпового вогню «Град», що знищує живу силу та техніку окупанта на українській землі. Ескіз муралу належить французькому митцю українського походження, графіку і муралісту Микиті Кравцову, а сам мурал втілили киянин Давид Чичкан та одеситка Катерина Пікарська[9].

Перспективи реконструкції[ред. | ред. код]

Проєкт реконструкції Привокзальної площі (2015)

7 липня 2015 року в Запоріжжі, в прес-центрі «Запорізький медіацентр», пройшла презентація проєкту реконструкції Привокзальної площі, як буде виглядати площа у майбутньому. Для реконструкції Привокзальної площі потрібно 5 млн. грн. Гроші на здійснення проєкту планується виділити з міського бюджету. За планом проєкту замість паркування та торгового центру на площі планується збудувати зону відпочинку, фонтан та парк. Цей проєкт під назвою «Запоріжжя — місто комфортне для життя», було розроблено одним з київських архітектурних бюро. Одна лише проблема реконструкції сягає в тому, що ще в грудні 2014 року Запорізька міська рада надала дозвіл однієї з фірм про оренду землі під будівництво торговельних місць на площі.

У січні 2015 року на площі розпочалось будівництво, але через те, що будівництво не було узгоджено, то дозвіл на продовження будівництва орендодавцям землі не видали. Всупереч цьому, будівництво все ж розпочали, яке було «заморожено» лише в квітні 2015 року, за допомогою місцевих ЗМІ та міських активистів. Територію Привокзальної площі займали автомобільний паркінг та огороджене закинуте будівництво торговельного центру[10].

15 лютого 2016 року було представлено черговий проєкт реконструкції Привокзальної площі. Раніше замовник планував будівництво зупиничного комплексу на 860 метрів, але Департамент архітектури Запорізької міської ради не узгодив проєкт реконструкції[11].

Серед запоріжців було проведено опитування щодо майбутньої реконструкції Привокзальної площі. Це викликало бурхливі дискусії: комусь цей проєкт не сподобався, хтось був в захваті, а інші не вірили в те, що намальоване коли-небудь втілиться в життя[12][13].

29 липня 2016 року Запорізький міськвиконком ухвалив рішення щодо анулювання дозволу підприємству «СВ-ДІМ» на реконструкцію Привокзальної площі, в якому було зазначено, що дозвіл був виданий незаконно, оскільки документи не відповідають цільовому призначенню землі перед центральним залізничним вокзалом та за неодноразові порушення виконання робіт. Рішення виконкому ухвалено, але це тільки перший крок у приведенні вокзалу в нормальний вигляд. Тож реконструкція Привокзальної площі Запоріжжя знову відкладається. Проте, в подальшому заплановано міською владою закласти гроші на проєкт реконструкції та отримати оновлену площу із зеленими зонами та обов'язковою стоянкою до кінця 2017 — 2018 років разом з вокзалом європейського рівня[14][15].

Після того, як було розірвано договір з підприємцем, він залишив величезну яму і паркан і ця картина довгий час дивувала запорожців та гостей міста. На сесії Запорізької міської ради 30 травня 2017 року було порушено питання до мера Володимира Буряка, щоб він втрутився і ця ситуація була як найшвидше вирішена[16]. 23 червня 2017 року нарешті було наведено лад від незаконної забудови на Привокзальній площі[17].

Впродовж квітня-травня 2018 року міською владою запропоновано архітекторам підготувати детальний проєкт благоустрою Привокзальної площі[18].

26 жовтня 2018 року у туристичному центрі Запоріжжя провели презентацію плану реконструкції головного залізничного вокзалу міста[19]. При створенні плану нової Привокзальної площі для фахівців головною проблемою став транспорт, адже кільцем навколо автостоянки зараз прямують багато маршрутів громадського транспорту. Згідно з проєктом, парковки перед вокзалом більше не буде. Також планується реконструювати ринок, який зараз знаходиться біля вокзалу. Зупинка маршрутних таксі буде перенесена ближче до проспекту Соборного, а кінцева маршрутних автобусів буде знаходиться поруч з дитячою залізницею. На даний час невідома вартість реконструкції Привокзальної площі, як і навіть приблизна дата початку робіт. Чиновники в департаменті архітектури та містобудування Запорізької міської ради повинні будуть затвердити всю необхідну документацію і розробити програму розвитку об'єкта, після чого визначать етапи, бюджет і терміни реалізації проєкту[20].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 1 та 2 квітня в історії Запоріжжя. akbash.zp.ua. 2 квітня 2023.
  2. У Запоріжжі декомунізовано один з найстаріших пам'яток міста (фото, історична довідка). 061.ua. 7 червня 2016.
  3. В Запоріжжі після реконструкції відчинені Південні ворота міста города. Офіційний портал Запорізької міської ради. 8 вересня 2012. Архів оригіналу за 24 грудня 2015. Процитовано 30 квітня 2016.
  4. Перелік найменувань урбанонімів міста Запоріжжя. Запорізька міська рада. Архів оригіналу за 8 жовтня 2021. Процитовано 14 жовтня 2021.
  5. Привокзальну площу в Запоріжжі зачищають від МАФів. zp.depo.ua. 26 червня 2020.
  6. З Привокзальної площі прибрали ще два МАФа. iz. com.ua. 10 липня 2020. Архів оригіналу за 11 липня 2020. Процитовано 11 липня 2020. (рос.)
  7. У Запоріжжі закінчують реконструкцію на Привокзальній площі. zabor.zp.ua. 19 квітня 2021. (рос.)
  8. Наприкінці квітня 2021 року в Запоріжжі завершили оновлення площі біля головного вокзалу Запоріжжя І. 1news.zp.ua. 30 квітня 2021. (рос.)
  9. У Запоріжжі з'явилися два мурали. Запорізька міська рада. 12 жовтня 2023.
  10. Реконструкція площі перед вокзалом Запоріжжя І може зірватися через незаконне будівництво торговельного центру. Забор. 7 липня 2015.
  11. Проект реконструкції Привокзальної площі. Вся Власть. 15 лютого 2016. Архів оригіналу за 24 квітня 2016. Процитовано 30 квітня 2016.
  12. Більшість читачів 061.ua не схвалили проект реконструкції Привокзальної площі, — результати опитування. 061.ua. 20 лютого 2016.
  13. Вокзал — ворота міста. За що неможливо пробачити рідне місто. Мрія. 1 серпня 2016.
  14. Реконструкція Привокзальної площі Запоріжжя відкладається — підприємцю анулювали дозвіл. Заноза. 6 серпня 2016. Архів оригіналу за 22 серпня 2016. Процитовано 7 серпня 2016.
  15. Що очікує Привокзальна площа в Запоріжжі (рос.)
  16. На Привокзальній площі наведуть лад. Индустриалка. 31 травня 2017. Архів оригіналу за 4 липня 2017. Процитовано 24 червня 2017.
  17. На Привокзальній площі біля вокзалу Запоріжжя прибрали незаконний паркан. Индустриалка. 24 червня 2017. Архів оригіналу за 27 червня 2017. Процитовано 24 червня 2017.
  18. Торговый центр, ликвидация МАФов и новая транспортная развязка: что ожидает Привокзальную площадь в Запорожье, 1news.zp.ua, 2018-03-29
  19. Як після реконструкції буде виглядати площа перед вокзалом «Запоріжжя-1», — проект (фото, відео). 061.ua, 2018-10-29 (рос.)
  20. Привокзальну площу Запоріжжя чекає масштабна реконструкція (фото). SkyNewsZP, 2018-10-30 (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]