Пророков Руфін Самійлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Руфін Самійлович Пророков
Руфин Самойлович Пророков
Народився 17 липня 1858(1858-07-17)
Вільно
Помер 15 листопада 1936(1936-11-15) (78 років)
Іркутськ
Країна Російська імперія, СРСР
Діяльність астроном
Посада Завідувач Іркутської астрономічної обсерваторії
Відомі учні Каверін Олексій Олександрович
Відомий завдяки: засновник першої в Сибіру астрономічної обсерваторії
«довічний» член Східно-Сибірського відділу Імператорського Російського географічного товариства

Проро́ков Руфі́н Самі́йлович (рос. Пророков Руфин Самойлович; 17 липня 1858(18580717), Вільно — 15 листопада 1936, Іркутськ) — російський художник-аматор, фотограф, астроном.

Колезький асесор, «довічний» член Східно-Сибірського відділу Імператорського Російського географічного товариства (рос. Восточно-Сибирский отдел Императорского Русского Географического общества — ВСОИРГО), ініціатор створення при музеї ВСОИРГО першої в Сибіру астрономічної обсерваторії, завідувачем якої він був з 1910 р. до самої смерті.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в родині лікаря, потомственого почесного громадянина у Вільно (нині Вільнюс). До Сибіру приїхав ще хлопчиком.

З червня 1895 перебував на державній службі: спочатку в Амурській контрольній палаті, з вересня 1897 р. — в Управлінні водними шляхами Амурського басейну. З грудня 1899 р. працює в Іркутську в Контролі з будівництва Забайкальської залізниці канцелярським службовцем, потім рахунковим чиновником і помічником контролера. У травні 1902 р. Пророков перейшов на службу в Іркутську казенну палату, в якій займав посаду столоначальника1917 р. — бухгалтера). Дійсний член ВСОИРГО з 1907 р. З 1909 р. — член розпорядчого комітету ВСОИРГО, в 1918 −1920 рр.. — управитель справ товариства.

Громадська та наукова діяльність[ред. | ред. код]

У лютому 1909 р. подав заявку в Російське географічне товариство на заснування в Іркутську обсерваторії. Після позитивного відгуку на його заявку самостійно зібрав гроші і організував обсерваторію, яка розпочала свою роботу у січні 1910 р. За порадою професора С. П. Глазенапа з Пулковської обсерваторії, телескоп-рефрактор з подвійним об'єктивом діаметром 130 мм, паралактичним монтуванням і чавунним штативом був замовлений заводу Карл Цейсс в Німеччині. Обсерваторія була обладнана обертовим куполом з розкривним вікном.

У 1912 р. в Російському географічному товаристві підняв питання про дослідження Прибайкалля щодо радіоактивних мінералів. Організував з цією метою експедицію геолога А. П. Детіщева на Хамар-Дабан. За результатами цієї експедиції Академія Наук відрядила експедицію під керівництвом В. І. Вернадського в район Слюдянки, яка виявила запаси радіоактивних мінералів в паді Улунтуй.

У 1932 р. запропонував використовувати пару з гарячих джерел Тункінської долини для опалення будівель і отримання електроенергії.

У 1933 р. домігся побудови крижаної греблі для захисту Іркутська від повеней. Дамби була побудована в районі заводу ім. Куйбишева.

Один з організаторів художніх виставок в будівлі музею ВСОИРГО. На них виставлялися художні роботи місцевих аматорів: картини, малюнки та етюди, виконані фарбами, олівцем, пером або іншим ручним способом (крім фотографій), а також роботи ліпіння. Експонати могли продаватися. Десять відсотків від виручки, а також вхідний збір прямували «на посилення засобів ВСОИРГО». На виставках були представлені і роботи самого Пророкова. Всього в музеї в 1909 — 1917 рр.. було проведено 9 виставок, організатором і розпорядником яких був Пророков. Активна діяльність Пророкова сприяла поліпшенню справ ВСОИРГО, який в попередні роки відчував значні фінансові труднощі.

Джерела[ред. | ред. код]