Простріл албанський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Простріл албанський (Pulsatílla albána) — багаторічна трав'яниста рослина, вид роду Простріл (Pulsatilla) родини Жовтцевих (Ranunculaceae). Ряд дослідників включають цей рід до складу роду Анемона (Anemone).

Ботанічний опис[ред. | ред. код]

Рослина 5—18 см заввишки, у стані плодоношення до 30 см заввишки.

Кореневе листя з пластинкою 2,5—6 см завдовжки, в обрисі довгасті, двічі перисторозсічені, з двічі перисто-роздільні сегменти, з 3—4 парами сегментів першого порядку і з сегментами другого порядку глибоко перисто-роздільні на невеликі ланцетоподібні або більшої частиною лінійні, переважно тупуваті, цілокраї або злегка надрізано-зубчасті часточки, особливо в молодому стані, і притому головним чином знизу мохнато-волосисті, з'являються майже одночасно з квітками.

Пелюстки покривала 1,5—3 см завдовжки, з лінійними, гоструватими, цільними або злегка надрізаними частками. Квітки дзвонові, зі звуженою основою, нахилені або здебільшого пониклі; листочки оцвітини 18—25 мм довжиною, довгасто-еліптичні, з відігнутими назовні кінчиками, жовті, зовні густо притиснуто-шовковисто-волосисті. Тичинки коротші за листочки оцвітини на 13 —¼ довжини останніх. Цвіте у травні — липні.

Плодики з короткими, товстими остями 2—2,5 см завдовжки, догори прилегло-волосистими, на верхівці голими.

Вигляд описаний з гори Шах-Даг.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Територія колишнього СРСР : Азербайджан, Дагестан, Передкавказзя ; Азія : Іран (північний захід)[1].

Росте на лугах і скелях (головним чином вапняки, але також первозданні породи) в альпійській зоні, рідше в субальпійській та лісовій зонах.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Згідно з даними GRIN.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Юзепчук С. В. Род 528. Простріл — Pulsatilla // Флора СССР: в 30 т. / гл. ред. В. Л. Комаров. — М. ; Л. : Видавництво АН СРСР, 1937. — Т. 7 / ред. тому Б. К. Шишкін. — С. 304—305. — 792, XXVI с. — 5200 екз.