Прісцилла Тайлер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прісцилла Тайлер
Народилася 14 червня 1816(1816-06-14)[1][2][3]
Нью-Йорк, Нью-Йорк, США
Померла 29 грудня 1889(1889-12-29)[1][2] (73 роки)
Монтгомері, США
Країна  США
Діяльність акторка
Знання мов англійська[4]
Посада перша леді США
Батько Thomas Abthorpe Cooperd
У шлюбі з Robert Tylerd

Елізабет Прісцілла Купер Тайлер[5](англ. Elizabeth Priscilla Cooper Tyler; 14 червня 1816 — 29 грудня 1889) — невістка Джона Тайлера, десятого президента Сполучених Штатів.[5] Вона була офіційною господинею Білого дому та першою леді Сполучених Штатів з 10 вересня 1842 року по 26 червня 1844 року.

Передісторія та раннє життя[ред. | ред. код]

Прісцилла Купер народилася в Нью-Йорку в 1816 році. Її батько, Томас Апторп Купер, був успішним театральним актором і продюсером. Її мати, Мері Ферлі Купер, була світською особою Нью-Йорка. Дід Прісцилли по материнській лінії, Джеймс Ферлі (1757—1830), був ветераном Війни за незалежність США.[6]

Прісцилла почала працювати актрисою в 17 років. Томас Апторп Купер досяг великого успіху в театральному бізнесі, і вони жили у великому будинку на Бродвеї. Доля родини змінилася під час паніки 1837 року. Сім'я втратила свій будинок і в якийсь момент була змушена харчуватися редькою і полуницею

Граючи Дездемону у постановці «Отелло» в Річмонді, штат Вірджинія, вона познайомилася з Робертом Тайлером, старшим сином багатого власника плантації та колишнього сенатора США Джона Тайлера.  Разом у них було 8 дітей.[7]

У Вікторіанській Америці акторство вважалося скандальною професією, а актриси мали незначний соціальний статус. Додавання фінансових проблем Купера, здавалося, зробило будь-який збіг між ними малоймовірним. Незважаючи на соціальні відмінності, пара одружилася в Брістолі, штат Пенсільванія, 12 вересня 1839 року. Після шлюбу пара переїхала до Вільямсбурга, штат Вірджинія, щоб жити з родиною Роберта. Джон і Летиція Тайлер тепло прийняли її в родині Тайлерів. Прісцилла зблизилася зі своїм тестем, і їхня любов один до одного швидко зросла. Джон Тайлер навіть дозволив їй відкрити рахунок у кожному магазині Вільямсбурга.[8]

Джон Тайлер був успішним кандидатом на пост віце-президента Сполучених Штатів на виборах 1840 року. Після раптової смерті президента Вільяма Генрі Гаррісона лише через місяць після вступу на посаду Джон Тайлер став президентом Сполучених Штатів. 

Господиня Білого дому[ред. | ред. код]

На той час, коли Джон Тайлер вступив на посаду президента, його дружина Летиція була напівінвалідом. Президент попросив Прісциллу допомогти йому в якості господині Білого дому. 

Прісциллу описували як екстравертну, привабливу, розумну та дотепну. Вона також була першою жінкою, яка виконувала обов'язки першої леді, яка подорожувала з президентом як офіційний член президентської партії, супроводжуючи Джона Тайлера до Бостона на освячення пам'ятника Банкер-Гілл у червні 1843 року. 

Статус Прісцилли як сурогатної або «довіреної» господині відображав більш широку тенденцію в довоєнні роки, коли молодші члени сім'ї замінювали дружин президентів. 

Марта Джефферсон Рендольф створила прецедент, коли час від часу виступала господинею свого овдовілого батька Томаса Джефферсона. Емілі Донельсон, дружина племінника Ендрю Джексона, була господинею під час адміністрації Джексона. Анжеліка Сінглтон Ван Бюрен, невістка наступника Джексона, вдівця Мартіна Ван Бюрена, була офіційною господинею з 1837-41. Мері Тейлор, дочка президента Закарі Тейлора, стала офіційною господинею замість своєї хворої матері, як і Мері Ебігейл Філмор, яка служила на цій посаді у свого батька Мілларда Філмора. Нарешті, Гаррієт Лейн, племінниця Джеймса Бьюкенена, виступила господинею єдиного президента-холостяка в історії Америки.[9]

Роберт Тайлер і Прісцилла переїхали до Філадельфії в березні 1844 року, залишивши дочку Летицію Тайлер-Семпл як сурогатну першу леді. Президент Тайлер одружився вдруге 26 червня 1844 року, а нова дружина президента Джулія Тайлер стала господинею Білого дому. 

Пізніші роки[ред. | ред. код]

Тайлери проживали у Філадельфії 16 років. Роберт займався адвокатською практикою і був активним членом Демократичної партії

Коли в 1861 році почалася Громадянська війна в США, Роберт і Прісцилла оголосили про вірність Конфедерації. Вони переїхали до Річмонда, де Роберт зайняв посаду реєстру казначейства Конфедерації.  Її тесть помер у 1862 році.

Після війни Роберт став редактором газети Mail and Advertiser в Монтгомері, штат Алабама. Прісцилла залишилася в Монтгомері після смерті Роберта в 1877 році. Там вона провела останні дванадцять років свого життя. Особисті документи сім'ї Тайлер, у тому числі Прісцилли Купер Тайлер, зберігаються в Дослідницькому центрі спеціальних колекцій при коледжі Вільяма і Мері.[10]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. а б в SNAC — 2010.
  2. а б в Lundy D. R. The Peerage
  3. FemBio database
  4. Identifiants et RéférentielsABES, 2011.
  5. а б Letitia Tyler Biography :: National First Ladies' Library. Firstladies.org. 28 грудня 1907. Архів оригіналу за 30 вересня 2018. Процитовано 7 вересня 2016.
  6. Francis J. Sypher, Jr., New York State Society of the Cincinnati: Biographies of Original Members and Other Continental Officers (Fishkill, N.Y.: New York State Society of the Cincinnati, 2004), pp. 149-51.
  7. Elizabeth Priscilla Cooper Tyler (1816-1889) -. Find a Grave.
  8. Christopher J. Leahy, "Playing Her Greatest Role: Priscilla Cooper Tyler and the Politics of the White House Social Scene, 1841-44, Virginia Magazine of History and Biography 120 No. 3 (September 2012), 236—269.
  9. Leahy, «Playing Her Greatest Role», p. 242.
  10. Finding aid for the Tyler Family Papers, Group A. Special Collections Research Center, Earl Gregg Swem Library, College of William and Mary. Архів оригіналу за 28 липня 2011. Процитовано 22 січня 2011.