Публій Корнелій Долабелла (консул 283 року до н. е.)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Публій Корнелій Долабелла
лат. Publius Cornelius Dolabella Maximus
​​ консул Римської республіки
283 до н. е.
Попередник: Гай Сервілій ТУКК
Наступник: Гай Фабрицій Лускин
 
Народження: близько 325 до н. е.(-325)
Стародавній Рим
Смерть: після 280 до н. е.
невідомо
Країна: Стародавній Рим
Рід: Корнелії Долабелли
Батько: невідомо
Мати: невідомо

Публій Корнелій Долабелла (лат. Publius Cornelius Dolabella Maximus) (близько 325 - після 280 рр. До н. е.) - римський військовий і політичний діяч , ​​ консул Римської республіки в 283 році до н. е.

Публій Корнелій Долабелла обраний консулом на 283 рік до н. е. з колегою Гнеєм Доміцієм Кальвіном Максимом.

У 284 році до н. е. в битві при Арретіуме римське військо під керівництвом консула (або міського претора) Луція Цецилія Метелла Дентера було розбито Сенонами, а римські посли були страчені.

Військові дії були продовжені в наступному, 283 році до н. е.; в битві біля озера Вадімон (лат. Vadimonis, зараз - невеликий болотистий ставок Бассано в муніципалітеті Бассано-ін-Теверіна, Італія) Публій Корнелій Долабелла здобув перемогу над об'єднаним військом етрусків, самнітів і галльських племен бойїв і сенонів, спустошивши при цьому землі сенонів. Був удостоєний тріумфу, провів на ньому захопленого в полон вождя сенонів Брітомара [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9].

У 280 році до н. е. Публій Корнелій Долабелла, Гай Фабрицій і Квінт Емілій - ​​ легати в складі посольства до царя Епіру Пірра, посланому для переговорів про обмін полоненими [1].

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Біографія на сайті ancientrome.ru (російською) .
  • Публій Корнелій Долабелла (консул 283 року до н. е.). (у Smith's Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology.)(англ.)