Північний Синай (губернаторство)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Північний Синай
شمال سيناء‎‎
Прапор
Прапор
Офіційна печатка: Північний Синай شمال سيناء‎‎
Герб
Адміністративний центр Ель-Аріш
Уряд
 - Губернатор Мохаммед Абдельфадиль Шуша
Площа
 - Повна 27 574 км²
Населення
 - Усього 343 681 особа (2006)
Розташування Північний Синай شمال سيناء‎‎
Губернаторство Північний Синай на карті Єгипту
Губернаторство Північний Синай на карті Єгипту
Мапа

Півні́чний Сина́й (Сіна-еш-Шамалія, араб. شمال سيناء‎‎) — губернаторство (мухафаза) в Арабській Республіці Єгипет. Адміністративний центр — місто Ель-Аріш[1].

Населення — 343 681 особа (2006[2]).

Губернаторство розташоване на північному сході країни, в північній частині Синайського півострова, на схід від мухафаз Порт-Саїд, Ісмаїлія і Суец, на північ від мухафази Південний Синай. Північну частину мухафази протягом 220 км обмежує Середземне море. Мухафаза має важливе стратегічне значення: впродовж всієї історії вона була бастіоном для відбиття атаки зовнішніх ворогів Єгипту зі сходу.

Рельєф[ред. | ред. код]

Рельєф мухафази можна умовно розділити на два основних типи. До першого належать прибережні ландшафти, до яких можна віднести і північні рівнини, які примикають до Середземного моря на глибину 20-40 км. Ці землі покриті рівним піщаним ґрунтом. До другого типу відносяться кам'янисті пустельні території, що переважають в центральних областях мухафази, для них характерна наявність гір і плато, між якими розташовуються ваді.

Населення[ред. | ред. код]

Населення мухафази становить 339 752 осіб. З них 86,5% проживають в прибережних районах, в той час як площа всіх прибережних районів складає лише 21,4% від усієї площі провінції. Крім арабів Єгипту, тут проживає значна частка бедуїнів, які ведуть кочовий спосіб життя.

Найбільші міста[ред. | ред. код]

Місто Населення,
осіб (2006[2])
1 Ель-Аріш 137 944
2 Рафах 31 515
3 Еш-Шейх-Завід 18 577

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]