Пісочник фолклендський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пісочник фолклендський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Сивкоподібні (Charadriiformes)
Родина: Сивкові (Charadriidae)
Рід: Пісочник (Charadrius)
Вид: Пісочник фолклендський
Charadrius falklandicus
Latham, 1790
Посилання
Вікісховище: Charadrius falklandicus
Віківиди: Charadrius falklandicus
EOL: 1049095
ITIS: 176530
МСОП: 22693852
NCBI: 50396

Пісочник фолклендський[2] (Charadrius falklandicus) — вид сивкоподібних птахів родини сивкових (Charadriidae)[3]. Мешкає на півдні Південної Америки.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 17-18,5 см, вага 62–72 г. Верхня частина тіла сірувато-коричнева, над дзьобом біла смуга. Хвіст і кінчики крил чорні. Нижня частина тіла біла з двома "комірцями": один між горлом і грудьми, другий між грудьми і животом. У самців "комірці" є більш вираженими. Під негніздовий період "комірці" сірувато-коричневі, як верхня частина тіла, а під час сезону розмноження стають чорними. Смуга на голові під час сезону розмноження стає коричневою. Дзьоб і лапи чорні.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Фолкленські пісочники гніздяться на узбережжях Аргентини, південного і центрального Чилі і локально на півдні Бразилії. Більша частина популяції взимку мігрує в північні райони Чилі, до Уругваю і південної Бразилії. Деякі популяції південної Патагонії не мігрують. Популяція Фолклендських островів також є осілою.

Фолклендські пісочники живуть на берегах прісноводних озер, на солончках, на піщаних і кам'янмистих морських узбережжя.

Розмноження[ред. | ред. код]

Фолклендські пісочники гніздяться з вересня по грудень, у високогір'ях пізніше. Не утворюють колоній. Гніздо являє собою неглибоку ямку, викопану в землі, серед трави або болота. В кладці 2-4 яйця палево-оливкових яйця, поцяткованих коричневими плямками. Інкубаційний період триває 28 днів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Charadrius falklandicus.
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Buttonquail, thick-knees, sheathbills, plovers, oystercatchers, stilts, painted-snipes, jacanas, Plains-wanderer, seedsnipes. World Bird List Version 11.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 17 жовтня 2021.