Ризький саміт Східного партнерства

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ризький саміт східного партнерства — дводенний саміт ініціативи Євросоюзу «Східне партнерство», який відбувався 21—22 травня 2015 року в Ризі. На саміті передбачено форум громадянського суспільства країн «Східного партнерства», зустрічі журналістів з керівниками країн-учасниць і зустрічі ділових кіл[1]. Це 4-й за рахунком саміт; 1-й відбувся у 2009 році в Празі.

Питання безвізового режиму для українців (до початку конференції)[ред. | ред. код]

Петро Порошенко заявляв у лютому 2015 року, що ЄС введе безвізовий режим для українців до кінця року[2]. Уже тоді посол України в ЄС Костянтин Єлісєєв застерігав, що навіть, якщо ЄС піде на це, то сам процес триватиме досить довго. У березні 2015 року глава представництва Європейської Комісії (ЄК) в Україні Ян Томбінський заявив, що на Ризькому саміті безвізовий режим не розглядатиметься, пославшись, що для цього не вистачить часу[3].

У кінці березня до України приїхала третя, остання місія Євросоюзу з оцінки виконання Україною плану дій візової лібералізації (ПДВЛ). 27 березня комісія відбула з України. Перелік недовиконання Україною вимог до скасування віз складає 19 пунктів. Так, на момент перевірки вже мав ефективно працювати антикорупційний орган, а він (Національне антикорупційне бюро) на момент перевірки навіть не мав керівника. Тому, на думку експертів, висновок комісії буде не на користь України[4]. Водночас почали надходити дані про скасування посольствами ЄС віз українцям[5].

Підсумкова декларація[ред. | ред. код]

Учасниками саміту була прийнята підсумкова декларація. Вона складається із 30 пунктів. Більшість пунктів — загальні фрази щодо співпраці, безпеки в регіоні, розвитку співпраці. Було позитивно сприйнято спрощення візового режиму із Білоруссю, Вірменією та Азербайджаном. Наступний саміт заплановано на 2017 рік.

Заяви щодо України[ред. | ред. код]

У декларації однозначно була висловлена підтримка територіальної цілісності України. Україні буде надана фінансова допомога у розмірі 1,8 млрд дол. Візовий режим буде скасовано лише після висновків спеціальної комісії, що зробить доповідь щодо виконання Україною другої частини вимог.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Підсумкова декларація Ризького саміту Східного партнерства на сайті Європейська правда
  • Anders Åslund (26 травня 2015). The Disastrous EU Summit on the European Partnership. Atlantic Council (амер.). Процитовано 14 лютого 2023.