Родріго Чавес Роблес

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Родріго Чавес Роблес
Народився 10 червня 1961(1961-06-10)[1] (62 роки)
Сан-Хосе, Коста-Рика
Країна  Коста-Рика
Діяльність державний службовець, економіст, політик
Alma mater University of Costa Ricad і Університет штату Огайо
Знання мов іспанська
Заклад Світовий банк
Посада President of Costa Ricad[2]
Партія Соціал-демократична прогресивна партія (Коста-Рика)
Конфесія католицтво

Родріго Чавес Роблес (10 червня 1961(1961-06-10), Сан-Хосе) — костариканський економіст і політик, міністр фінансів (2019-2020). Президент Коста-Рики з 8 травня 2022. [3].

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 10 червня 1961 року у столичному районі Кармен, у центральному кантоні Сан-Хосе[en]. Пізніше здобув ступінь доктора економічних наук в Університеті штату Огайо. До свого призначення на посаду міністра він працював директором Світового банку з питань Індонезії та країн Америки, Європи та Азії [4]..

Rodrigo Chaves, 2023

В 1992 році, перед здобуттям степеню доктора філософії, Інститут міжнародного розвитку[en] Гарвардського університету запропонував йому чотиримісячну стипендію для проведення польових досліджень з бідності, мікропідприємств та середніх підприємств в Індонезії. Після того, як він захистив докторську дисертацію, Світовий банк запропонував йому роботу для можливості подальшої публікації його досліджень.

Чавес оголосив про те, що він вирішив піти у відставку з посади співробітника Світового банку і повернутися до Коста-Ріки, тому що він вважав, що, якби він попросив відпустку, міг виникнути конфлікт інтересів через переговори, які він мав би провести з цією організацією у межах свого міністерського керівництва.

Проте у серпні 2021 року, коли стали відомі результати розслідування звинувачень у сексуальних домаганнях, висунутих раніше щодо Чавеса, повідомлялося про те, що це може спричинити його відставку зі Світового банку [5].

Міністр фінансів[ред. | ред. код]

30 жовтня 2019 року президент Карлос Альварадо Кесада призначив Чавеса новим міністром фінансів Коста-Рики, проте офіційно він обійняв цю посаду лише 26 листопада того ж року [5].

Відразу після цього Чавес заявив про те, що його пріоритетами будуть забезпечення дотримання податкового законодавства, збільшення збору існуючих податків, боротьба з ухиленням від сплати податків та продовження стримування державних витрат.

У лютому 2020 року Чавес подав на розгляд Законодавчими зборами[en] законопроєкт щодо використання надлишків державних установ для погашення боргу.

У тому ж місяці Чавес зробив кадрові зміни у структурі міністерства фінансів, звільнивши кількох співробітників. На знак протесту проти цього рішення у відставку подали заступник міністра доходів Володимир Вільялобос Гонсалес, генеральний директор податкового управління Карлос Варгас Дуран, генеральний директор митної служби Хуан Карлос Гомес Санчес та директор податкової поліції Ірвінг Малеспін Муньос.

26 березня 2020 року, під час надзвичайної ситуації через COVID-19, Чавес оголосив в інтерв'ю журналістам про пропозицію стягувати податок солідарності із заробітної плати держслужбовців та приватних осіб у розмірі понад 500 000 колонів, щоб здобути ресурси для підтримки людей, на тлі введеного урядом локдауну. Після різкої критики з боку деяких представників громадськості уряд відмовився від підтримки цієї ідеї.

Міністр зв'язку Ненсі Марін заявила пресі: «Президент ясно дав зрозуміти, що пан Родріго не слід робити цю заяву. Ніколи не передбачалося, що це піде на зарплату 500 000 колонів. Міністру не варто було робити такої заяви у тих висловлюваннях, у яких він її подав».

22 квітня 2020 року директор Коста-Риканського фонду соціального забезпечення (CCSS) Маріо Девандас публічно засудив той факт, що міністр фінансів заявив на зустрічі, в якій брав участь Альварадо, що «нічого не можна зробити для порятунку Фонду, тому що країна не може збанкрутувати, аби врятувати його».

28 травня 2020 Чавес подав у відставку з посади голови Мінфіну [6].

Участь у президентських виборах[ред. | ред. код]

У липні 2021 Родріго Чавес заявив про висування своєї кандидатури на посаду президента Республіки Коста-Рика [7].

У рамках своєї кампанії очолювана Чавесом Соціал-демократична прогресивна партія прагнула запровадити боротьбу з корупцією, караючи тих, хто не повідомляє про неправомірні дії. Чавес заявив, що він виступає за прозорість між урядом та пресою, університетами та громадянами, і що він планує сприяти цьому через щоденний звіт про діяльність, що здійснюється державними установами.

Його план щодо безробіття включає заохочення більшої кількості жінок до працевлаштування та збільшення кількості випускників STEM у відповідь на зростаючий попит. Він також підтримав двомовну освіту та пообіцяв вітати іноземні підприємства у Коста-Риці.

На довершення своєї передвиборчої програми він запропонував план із п'яти кроків щодо зниження вартості життя. План передбачає скасування податків з основних продуктів харчування та предметів домашнього побуту, зниження цін на рис, зниження цін на електроенергію, ліквідацію монополій та підтримку фермерів в імпорті ефективніших агрохімікатів. Він також оголосив, що не підтримує обов'язкової вакцинації від COVID-19 [8].

Ротсей Росалес, політолог та голова Національної політичної обсерваторії Університету Коста-Рики[en], заявив, що Чавес займає ліберальну економічну позицію, соціально консервативний, виступає за закон і порядок і проти політичного класу [9].

У ніч на 6 лютого було оголошено, що Родріго Чавес зустрінеться з колишнім президентом Хосе Марією Фігересом Ольсеном із партії PLN[en] у другому турі виборів, що відбувся 3 квітня [10]. Декілька опитувань громадської думки у другому турі поставили Чавеса на перше місце [11]. 3 квітня місцева преса оголосила про перемогу Чавеса над Фігерасом [12]..

Чавес офіційно має обійняти посаду 8 травня 2022 [13].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. National Library of Israel Names and Subjects Authority File
  2. The International Directory of Government 2022 — 19 — Routledge, 2022. — С. 152. — 772 с. — ISBN 978-1-032-27532-1
  3. Costa Rica no puede volver a los mismos partidos: Rodrigo Chaves. www.telediario.cr (es-MX) . Процитовано 8 квітня 2022.
  4. Comunicados··4 Minutos de lectura. Rodrigo Chaves Robles asume Ministerio de Hacienda. Presidencia de la República de Costa Rica (ісп.). Процитовано 8 квітня 2022.
  5. а б Bharley Quiros. Rodrigo Chaves: “Nunca he tocado indebidamente, insultado o incomodado a ninguna mujer”. ameliarueda.com (ісп.). Процитовано 8 квітня 2022.
  6. Ministro de Hacienda será operado de apendicitis | Crhoy.com. CRHoy.com | Periodico Digital | Costa Rica Noticias 24/7 (ісп.). Процитовано 8 квітня 2022.
  7. Exministro de Hacienda, Rodrigo Chaves, lanza su candidatura a la presidencia. delfino.cr (ісп.). Процитовано 8 квітня 2022.
  8. Javier Cataño García (25 лютого 2022). What You Need to Know about Costa Rica’s April 3 Presidential Elections. Latina Republic (амер.). Архів оригіналу за 26 лютого 2022. Процитовано 8 квітня 2022.
  9. Murillo, Alvaro (7 лютого 2022). Ex-president heads into Costa Rica run-off, ex-finance minister likely awaits. Reuters. Процитовано 8 квітня 2022.
  10. Resultados Electorales 2022. www.tse.go.cr. Процитовано 8 квітня 2022.
  11. Reuters (2 березня 2022). Costa Rica election poll shows Chaves gaining ground over ex-president. Reuters. Процитовано 8 квітня 2022.
  12. Rodrigo Chaves gana la presidencia y deja al PLN en coma. www.larepublica.net (ісп.). Процитовано 8 квітня 2022.
  13. Rodrigo Chaves Pronounced Winner of the 2022 Elections in Costa Rica. EntornoInteligente (ісп.). 4 квітня 2022. Процитовано 8 квітня 2022.
Політичні посади
Попередник:
Карлос Альварадо Кесада
Президент Коста-Рики
2022 —
Повноважний