Розумний пил

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Розумний пил (англ. smartdust[1]) — крихітні пристрої, що здатні самоорганізовуватись (групові роботи), та обмінюватись бездротовими сигналами і працювати як єдина система[2] .

Передбачається, що базові елементи «розумного пилу» — моти (англ. mote «порошинка») — будуть мати розмір піщини або навіть пилини. Кожен мот повинен буде володіти власними сенсорами, обчислювальним вузлом, підсистемами комунікації і енергопостачання. Групуючись, моти автоматично створюватимуть дуже гнучкі мережі з малим споживанням живлення. Галузі їх застосування можуть варіюватися від систем управління кліматом до пристроїв для розваг, взаємодії з іншими інформаційними пристроями.

Поняття розумного пилу ввів професор Каліфорнійського університету в Берклі Крістофер Пістер 2001 року[3], хоча раніше подібні ідеї були описані в науковій фантастиці (наприклад, Станіславом Лемом у романах «Непереможний» 1964 року і «Мир на Землі» 1984 року). 2005 року випущено великий огляд, в якому зібрані різні методи, які можуть звести розміри мотів розумного пилу в мережах датчиків від міліметра до мікрометра.

Пристрої розумного пилу будуть засновані на низьковольтній і глибоко низьковольтній наноелектроніці і матимуть мікроджерело енергії разом з твердотільними імпульсними суперконденсаторами (наноіонні суперконденсатори). Розробки 2010-х років у галузі нанорадіо також можуть використовуватися як технологічна база для практичного втілення розумного пилу[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. More than Meets the eye. PC Mag. Mar 12, 2002. Page 30.
  2. 10 открытий и изобретений, сделанных по воле случая — Популярная механика. Архів оригіналу за 4 квітня 2019. Процитовано 17 квітня 2020.
  3. Smart Dust: Communicating with a Cubic-Millimeter Brett Warneke, Matt Last, Brian Liebowitz, and Kristofer S.J. Pister, Computer, vol. 34, pp. 44-51, 2001. Архів оригіналу за 11 березня 2008. Процитовано 17 квітня 2020.
  4. Bullis, Kevin[en].  // Technology Review : magazine. — Cambridge : Massachusetts Institute of Technology Technology Review, Inc. Процитовано 2008-02-27.

Посилання[ред. | ред. код]