Роман Горбик

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роман Горбик
Roman Horbyk
Народився 31 березня 1985(1985-03-31) (39 років)
Київ, тепер Україна
Громадянство українське
Національність українець
Місце проживання Стокгольм, Швеція
Діяльність наукові досліди
Alma mater КНУ (BA, MA)
SU[en] (Phd)
Сайт fb.com/roman.horbyk

Роман Горбик (швед. Roman Horbyk, (нар. 31 березня 1985, Київ) — український науковець, журналіст та письменник. Живе та працює в Стокгольмі, де з 2012 року є студентом Phd в Содерторнському університеті[en].[1][2] Відомий тим, що вперше вжив соціолінгвістичний термін «мовна шизофренія» в українському контексті.

За роки своєї професійної діяльності змінив професії перекладача, експерта, піарника. Прозу, есеї, вірші та п'єси публікує з 2004 року.

Життєпис[ред. | ред. код]

Роман Горбик народився в Києві у 1985 році. Закінчив київський ліцей «Наукова зміна»[3] у 2002 році. Отримав ступінь бакалавра у 2006 році та магістра у 2008 році за спеціальністю «журналіст» у КНУ ім. Шевченка. Горбик отримав міжнародний ступінь магістра у 2012 році за спеціальністю «Журналізм та медіа у глобалізації: європейська перспектива» (англ. Master's degree in "Journalism and Media within Globalisation: a European Perspective"), отримавши спільний сертифікат від Університету Орхуса (Амстердам) та Університету Гамбурга (Німеччина) та взявши також окремі предмети в UC Berkeley.

Як журналіст працював у редакціях українських газет і телеканалів, друкував статті в данських, німецьких, бразильських, українських ЗМІ. Зокрема був дописувачем таких українських видань як Главком,[4] Урбаніст,[5] Історична правда, Лівий берег,[6][7] Телекритика, Український тиждень,[8] Фокус[9] тощо.

Як Phd студент досліджує історію медій та політики. Горбик вільно володіє українською, англійською, німецькою та російською.

Один з співзасновників українського онлайн часопису про міську культуру та стиль життя «Урбаніст», заснованого у жовтні 2014 року у Стокгольмі (існував з 2014 по 2015 рік).[10]

П'єси та сценарії[ред. | ред. код]

Автор п'єси «Центр», за мотивами якої у 2017 році було знято український фільм «Припутні».

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • В 10 класі середньої школи Горбик переміг у Всеукраїнському конкурсі української мови.[11][3]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Roman Horbyk / Роман Горбик на Google Scholar
  2. Роман Горбик: «Росія закидає величезну кількість неправдивої інформації, яку західні журналісти подають як альтернативну точку зору» — Детектор Медіа. Media Sapiens, 29 березня 2014
  3. а б «Ми хочемо зробити свою мову престижною», — каже десятикласник Роман Горбик — День, 19 грудня 2000
  4. Роман Горбик на сайті онлайн-газети Главком
  5. Роман Горбик на сайті часописа Урбаніст
  6. Роман Горбик на сайті часописа Лівий берег
  7. Роман Горбик на сайті часописа Лівий берег (рос.)
  8. Роман Горбик на сайті часописа УТ
  9. Роман Горбик [Архівовано 16 жовтня 2017 у Wayback Machine.] на сайті часописа Фокус
  10. Урбаніст — про нас — офіційний сайт онлайн-журналу
  11. Бесіда з молодими українцями — студентами Київського університету та Києво-Могилянської академії — про сучасну і майбутню Україну — Радіо свобода, 20 квітня 2003

Посилання[ред. | ред. код]