Російсько-турецькі відносини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Російсько-турецькі відносини

Туреччина
Туреччина
Росія
Росія

Росі́йсько-туре́цькі відно́сини — міждержавні політичні, економічні та культурні відносини між Росією та Туреччиною впродовж історії.

Дипломатичні відносини між державами були встановлені в 1701, коли в Константинополі відкрилося посольство Московського царства. До встановлення дипломатичних відносин існували двосторонні міждержавні зв'язки з часів послання князя Івана III з питань морської торгівлі, спрямованого 30 серпня 1492 османському султану Баязиду II.

За даними на 2014, Туреччина була п'ятим за величиною торговим партнером Росії. У 2014 сумарний торговий оборот між Туреччиною і Росією становив майже $44 млрд; за цим показником Туреччина перевершила Білорусь, Казахстан і Україну[1]. Туреччина також була другим за обсягами (після Німеччини) ринком збуту для російського газу, і найпопулярнішим серед російських туристів місцем відпочинку.

Відносини між двома країнами значно погіршилися після російської інтервенції в Сирію та масових бомбардувань російськими бомбардувальниками цивільних об'єктів на прилеглій до Туреччини території Сирії, переважно заселеної туркоманами. Після збиття Туреччиною російського бомбардувальника в листопаді 2015 року відносини значно погіршились.

Ранній етап відносин[ред. | ред. код]

Відносини часів СРСР[ред. | ред. код]

Сучасний етап відносин[ред. | ред. код]

2016, 19 грудня — напад на посла Росії в Туреччині, що стався в центрі сучасного мистецтва в столиці Туреччини. У посла стали стріляти, коли він виголошував промову з трибуни під час відкриття виставки[2][3].

Відносини після початку агресії Росії в Україні[ред. | ред. код]

Відносини після початку агресії Росії в Сирії[ред. | ред. код]

Збиття російського бомбардувальника Су-24[ред. | ред. код]

Переслідування турків у Росії[ред. | ред. код]

Економічна блокада[ред. | ред. код]

Блокада морських транспортних перевезень[ред. | ред. код]

13 грудня 2015 Російське військове судно в нейтральних водах відкрило вогонь у бік турецького рибальського човна в Егейському морі неподалік грецького острова Лемнос[4].

16 грудня 2015 в різних портах Туреччини було затримано 27 російських суден. Затримання відбулись у відповідь на дії Росії, яка затримала 8 суден під турецькими прапорами[5]. Надвечір того ж дня конфлікт із затриманням суден був залагоджений.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Удар на $44 млрд: у скільки може обійтися конфлікт Росії і Туреччини. Архів оригіналу за 20 грудня 2015. Процитовано 16 грудня 2015.
  2. Российский посол в Турции умер после ранения Российский посол в Турции умер после ранения[недоступне посилання з квітня 2019]
  3. https://web.archive.org/web/20161221132234/http://hvylya.net/news/exclusive/rossiyskiy-posol-v-turtsii-umer-posle-raneniya.html. Архів оригіналу за 21 грудня 2016. {{cite web}}: Пропущений або порожній |title= (довідка)
  4. Міноборони Росії: російські моряки відкрили вогонь по турецькому судну. Архів оригіналу за 15 грудня 2015. Процитовано 18 грудня 2015.
  5. Туреччина заблокувала 27 російських кораблів. Архів оригіналу за 19 грудня 2015. Процитовано 16 грудня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Російсько-турецькі відносини