Секнідазол

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Секнідазол
Систематизована назва за IUPAC
1-(2-methyl-5-nitro-1H-imidazol-1-yl)propan-2-ol
Класифікація
ATC-код P01AB07
PubChem 71815
CAS 3366-95-8
DrugBank
Хімічна структура
Формула C7H11N3O3 
Мол. маса 185,18 г/моль
Фармакокінетика
Біодоступність 80%
Метаболізм Печінка
Період напіввиведення 20 год.
Екскреція Нирки
Реєстрація лікарського засобу в Україні
Назва, фірма-виробник, країна, номер реєстрації, дата СЕКНІДОКС,
«Лабораторія Бейлі-Креат»,Франція
UA/11744/01/01
06.09.2011-06/09/2016

Секнідазол — синтетичний антибіотик та антипротозойний препарат з групи нітроімідазолів для перорального застосування.

Фармакологічні властивості[ред. | ред. код]

Секнідазол — синтетичний антибіотик та антипротозойний препарат з групи нітроімідазолів широкого спектра дії. Препарат має бактерицидну дію, яка пов'язана з порушенням процесів реплікації ДНК у клітинах бактерій та найпростіших. До препарату чутливі трихомонади, амеби, лямблії; анаеробні бактерії; чутливими до препарату є також Helicobacter pylori.

Фармакокінетика[ред. | ред. код]

Після прийому всередину секнідазол швидко всмоктується, біодоступність препарату — 80%. Максимальна концентрація в крові досягається протягом 4 годин після прийому всередину. Високі концентрації секнідазол створює у більшості тканин та рідин організму. Препарат проникає через гематоенцефалічний бар'єр. Секнідазол проникає через плацентарний бар'єр та виділяється в грудне молоко. Метаболізується препарат в печінці з утворенням активних метаболітів. Виводиться секнідазол з організму переважно нирками. Період напіввиведення препарату складає більше ніж 20 годин, немає даних про збільшення тривалості виведення препарату при нирковій недостатності.

Показання до застосування[ред. | ред. код]

Секнідазол рекомендовано при трихомонадному уретриті та вагініті, бактеріальному вагінозі, амебіазі, абсцесах печінки, лямбліозі.

Побічна дія[ред. | ред. код]

При застосуванні секнідазолу можливі наступні побічні ефекти[1]: часто (1—10%) нудота, болі в животі, глосит, стоматит, металічний присмак в роті, кропив'янка, оборотна лейкопенія; рідко (0,01—0,1%) запаморочення, порушення координації рухів, атаксія, парестезії, полінейропатія.

Протипоказання[ред. | ред. код]

Секнідазол протипоказаний при підвищеній чутливості до нітроімідазолів, органічних захворюваннях нервової системи, захворюваннях крові, вагітності та годуванні грудьми, дітям до 12 років.

Форми випуску[ред. | ред. код]

Секнідазол випускається у вигляді таблеток по 1,0 г та мікрогранул в саше по 0,25; 0,5 та 2,0 г. Входить до складу комбінованих препаратів «ГІНЕКИТ®», «ДАЗЕЛ» з азитроміцином та флуконазолом для лікування інфекцій, що передаються статевим шляхом.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.vidal.ru/drugs/molecule/1293 [Архівовано 19 липня 2015 у Wayback Machine.] (рос.)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 6 жовтня 2015. Процитовано 8 лютого 2014.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Джерела[ред. | ред. код]