Сербин Іван Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іван Іванович Сербин
Харківський наказний полковник
Ізюмський наказний полковник
 
Релігія: православний
 
Військова служба
Приналежність: Слобідська Україна
Рід військ: козацтво
Звання: полковник

Іван Іванович Сербин (?-1682-1691-?) — український козацький військовий діяч. Мереф'янський сотник. Наказний полковник Харківського слобідського козацького полку в 1682, 1687 роках. Наказний полковник Ізюмського слобідського козацького полку в 1691 році. Зять видатного козацького військового та державного діяча, кошового отамана та Харківського полковника Івана Сірка.

Життєпис[ред. | ред. код]

Про ранні роки життя немає відомостей.

Перші згадування вказуюсь на нього вже як на сотника Мереф'янської сотні (60-ті роки XVII сторіччя) Харківського слобідського козацького полку. Одружується з донькою Івана Сірка. В придане отримує слобідку Артемівку, (ввійшла в склад міста Мерефа).[1]

У 1682 році  Іван Сербин стає наказним полковником Харківського полку. У зв'язку з тим, що Харківський полковник Григорій Донець з більшістю козаків вирушає в Кримський похід, для охорони полку зостаються два наказних полковника, Іван Сербин та Гаврило Могилка, які керували козаками які залишилися. Сербину були підлеглі Новобереківські, Мереф'янські, Валківські та Соколовські козаки.[2] Він обороняв північний та західний кордон полку.

За часів Кримського походу 1687 року  знову стає наказним полковником. Згідно листів Чугуївського воєводи Лачинова до Білгороду[3], Сербину були знову підлеглі Новобереківські, Валківські, Мереф'янські та Соколовські козаки, з якими він охороняв північні кордони полку. Наказним полковником в південній частині полку був Костянтин Григорович Донець-Захаржевський, його осередком був Ізюм.

В 1691 році  Ізюмський полковник Костянтин Григорович Донець-Захаржевський в листі до Чугуївського воєводи, згадує Івана Сербина як наказного полковника Ізюмського полку, в зв'язку з тим, що до нього (Івана Сербина) в Нову Водолагу прийшов після втечі з полону у Кафі нововодолазький козак Роман Семенов, що був у полоні два роки.[4]

Родинні зв'язки[ред. | ред. код]

Про походження І. Сербина немає відомостей. В Війську Запорозькому було декілька старшин з прізвищем Сербин. Був одружений з донькою Івана Сірка, за яку у віно отримав слобідку Артемівку коло Мерефи.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Багалій Д. І. Історія Слобідської України. — тип. Харків «Дельта», 1993. — С. 94. — 256 с. — ISBN 5-7707-4256-9 (перевидання книги вид. «Союз» Харківського Кредитного Союзу Кооперативів-1918)
  2. Гумілевський Д. Г. (Філарет) Історико-статистичний опис Харківської єпархії. М., 1857—1859. [Архівовано 7 травня 2012 у Wayback Machine.] — Т. II. Розділ «Берека»
  3. Гумілевський Д. Г. (Філарет) Історико-статистичний опис Харківської єпархії. М., 1857—1859. [Архівовано 7 травня 2012 у Wayback Machine.] — Т. І. — С. 143 — Розділ «Харків»
  4. Гумілевський Д. Г. (Філарет) Історико-статистичний опис Харківської єпархії. М., 1857—1859. [Архівовано 7 травня 2012 у Wayback Machine.] — Т. І. — С. 252. — Розділ «Нова Водолага»