Скопасій

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Скопасій (грец. Σκώπασις) — представник правлячої династії скіфів, один із царів, відомий із опису Геродотом подій скіфського походу Дарія Великого, що відбувся у 514–512 рр. до н. е.

За Геродотом (Історія, IV, 120) під приводом Скопасія знаходилася наймобільніша частина війська — зведенний скіфо-савроматський загін[1], головним завданням якого було відтягнення армії персів якмога далі від стратегічно важливого для персів дунайського мосту.[2] Можна припустити, що загін Скопасія, будучи найбільш організованою та мобільною частиною скіфського війська, виконував функцію «правого крила» (авхати?) — постійного війська, характерної риси «військової організації триадного типу»,[3] що була дуже поширена в державних утвореннях кочовиків. Ймовірний наступник Іданфірса/Ідантура.

Скопасій в повідомлені Геродота (Історія, IV).[4][ред. | ред. код]

  • 120. «…До однієї частини, на чолі якої був цар Скопасій, приєднаються савромати. Отже, вони, якщо проти них підуть перси, відступатимуть і поволі попрямують До ріки Танаїда вздовж Маєтідського озера, а коли перси почнуть відступати, нападатимуть на них і переслідуватимуть їх. Це була одна частина царського війська, для якої було визначено такий шлях, як я сказав…»[5]
  • 128. «…ту частину війська, якій вони призначили з'єднатися з савроматами і яку очолював Скопасій, вони послали до іонійців, що охороняли міст на Істрі, і доручили йому почати переговори з ними…»[6]

Примітки. Джерела. Посилання[ред. | ред. код]

  1. Геродот. Історії в дев'яти книгах. К.: Наукова думка, 1993.
  2. (рос.)Черненко, Е. В. Скифо-персидская война. Киев: Наукова думка. 1984 г.
  3. оглядово:(рос.) Мурзин В. Ю. Происхождение скифов: основные этапы формирования скифского этноса. К., Наукова Думка, 1990г.
  4. укр. Геродот, Мельпомена
  5. грец. Hρόδοτος Ἁλικαρνησσέος Ιστορίης, IV, 120
  6. грец. Hρόδοτος Ἁλικαρνησσέος Ιστορίης, IV, 128