Список зачісок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Список видів зачісок різних типів і технік виконання. В список включені як сучасні актуальні зачіски, так і традиційні, історичні та специфічні жіночі та чоловічі зачіски.

Сучасні жіночі зачіски[ред. | ред. код]

Назва зачіски Фото Опис
Гарсон Коротка жіноча зачіска з чіткими короткими пасмами, що нагадують чоловічі зачіски, з'явилася в першій половині 20-х років XX століття.
Піксі 

Жіноча зачіска з короткими підстриженими і бічними пасмами та довшим волоссям на маківці. Свою популярність ця зачіска отримала в 50-х роках завдяки Одрі Гепберн, що з'явилася з цією зачіскою в фільмі «Римські канікули».
Міксі 

Жіноча зачіска з коротко підстриженими пасмами по боках голови, та довшим волоссям на маківці. Ззаду голови волосся має більшу довжину і об'ємно стирчить в задньому напрямку. Зачіску міксі називають поєднанням зачісок піксі і малету.
Біксі  Жіноча зачіска з коротко підстриженими пасмами по боках голови, та довшим волоссям в потиличній зоні. Волосся на потиличній зоні формує гладку об'ємно заокруглену форму. Зачіску біксі називають поєднанням зачісок Боб (каре) і піксі.
Гаврош Це зачіска, при якій коротке волосся на маківці має деяку неохайність, загострені трикутні пасма на скронях. Довжина пасм на потилиці може дуже різною від ультра коротких до класичного довгого волосся.
Шапочка Зачіска вирізняється коротко підстриженим волоссям в нижній частині голови, та поступовим збільшенням довжини прядок до маківки. Довжина волосся ідентична по окружності голови. Довжина прядок на потилиці найменша. Іноді назвою "шапочка" також називають зачіску сессон.
Сессон Зачіска, яка полягає в підстриганні волосся рівною плавною лінію по окружності голови по рівню вух. Чуб підстригається плавною заокругленою формою.
Каре Зачіска середньої довжини зачіска з прямим чубчиком. Волосся підстрижене по одній лінії нижче вуха. Характеризується чітко окресленою лінією волосся. При виконанні стрижки «каре» застосовується метод градуювання, спрямований всередину.
Паж Жіноча зачіска, що нагадує зачіску середньовічних пажів. Волосся спускається до вуха і спускається нижче формуючи точну лінію з заокругленням ззаду.
Шеггі Зачіска у вигляді волосся, що в'ється приблизно до плечей. Пасма завиті в довільних напрямках, що додає зачісці деякої хаотичності і стилістичної "неохайності".
Асиметрія Зачіска, при якій волосся стрижеться таким чином, що волосся не має симетрії при порівнянні зачіски зліва та справа, один з боків стрижений значно коротше.
Лоб

Зачіска, при якій волосся стрижене трішки нижче плечей, рівно або під кутом.

Драбинка

Зачіска на довге і середнє волосся, драбинка волосся стрижеться починаючи від кінчиків пасмами різної довжини. Стрижені пасма формують вдавану драбинку, особливо якщо пасма вдало викладені спереду.
Каскад

Зачіска, що полягає в підстриганні волосся пасмами різної довжини по всій довжині волосся, які чітко розмежовуються і формують кілька стилістичних "хвиль", що немовби скочуються по волоссю.
Пучок Вид зачіски, коли волосся збирають нагорі та закріплюють за допомогою гумки або скручують, формуючи вузол, закріплений шпильками. 
Коса Зачіска, при якій кілька пасом волосся на голові сплітаються разом. При найрозповсюдженішій варіації коси волосся поділяють на три однакові пасма. 
Коса вінок Зачіска у вигляді коси, що закріплена навколо маківки. Традиційна українська зачіска, елемент української культури.
Кінський хвіст Вид зачіски у вигляді волосся, що зібране в один пучок, який залишається прямим.

Традиційні, історичні та специфічні жіночі зачіски[ред. | ред. код]

Назва зачіски Фото Опис
Джереґеля Назва жіночої зачіски в Україні у вигляді дрібних косичок, сплетених в один сніп.
Шімада Японська жіноча зачіска, різновид пучка. На сьогодні шімаду носять майже виключно ґейші та таю (різновид юдзе), але у період Едо її носили дівчинки 15—20 років, до шлюбу.
Бабетта Зачіска, при якій довге волосся укладається у валик ззаду і частково на маківці.

Сучасні чоловічі зачіски[ред. | ред. код]

Вид зброї Зображення Примітки
Майданчик Чоловіча коротка зачіска, один з варіантів стрижки їжачком. 
Зачіска Цезар коротка чоловіча зачіска з чубчиком уперед. Її головна відмінність від інших зачісок у тому, що для неї волосся на маківці, ззаду та з боків підстригають під одну довжину. Ця особливість дозволяє виглядати акуратно, навіть якщо в особи неслухняне волосся.
Андеркат це вид чоловічої зачіски, яка створює різкий контраст, волосся боків та потилиці відокремлюється від волосся зверху. Волосся з боків і на потилиці в андеркат стрижуть за допомогою машинки та з дуже маленькою.
Бокс (зачіска) Бокс відноситься до ультракоротких стрижок, але з пасмами різної довжини: потилиця і область скронь завжди стрижуть коротше.
Напівбокс Коротка чоловіча зачіска. Особливість зачіски полягає в плавному, майже непомітному переході від короткого волосся біля скронь і потилиці до довшого.

Традиційні, історичні та специфічні чоловічі зачіски[ред. | ред. код]

Назва зачіски Зображення Примітки
Айдар Це старовинна чоловіча зачіска у вигляді довгого пасма волосся на голеній голові у казахів і в ряді інших тюркських народів, чуб волосся на голові чоловіка. 
Ірокез Зачіска, популярна в культурі панків. Запозичена з культури індіанців і названа на честь однієї з племінних груп.
Кочівницька коса Традиційна чоловіча зачіска кочових народів Азійського степу. Мала вигляд коси або чуба, що носився на потилиці, маківці або скронях оголеної голови.
Кучма Висока копиця (про волосся); скуйовджене волосся. Синоніми: патли, чуприна, чупринка, пелехи, кудли, кустра.
  Пасмо юності Сплетене пасмо волосся, що звисає збоку поголеної голови молодого фараона, був поширений в стародавньому Єгипті.
  Пейси Довгі  пасма волосся на скронях, традиційний елемент зачіски ортодоксальних і ультраортодоксальних євреїв. 
  Чуб (зачіска) Чоловіча зачіска у вигляді довгого пасма волосся на голеній голові. Одні з найперших згадок про чуб є у візантійських описах князя Святослава Ігоровича.

Універсальні зачіски[ред. | ред. код]

Назва зачіски Зображення Примітки
Афро Пишна, об'ємна зачіска, модна в 1970-ті роки у представників афроамериканців. Зачіска створюється при розчісуванні волосся, що дозволяє волоссю збільшувати обсяг, утворюючи округлу форму, подібно німбу, хмари або м'ячу.
Маллет Тип зачіски, в якому волосся підстрижене коротко спереду і з боків, а ззаду воно довге. Американці кажуть про маллет: «Ділова спереду, для вечірки ззаду» (англ. It's all business in the front, and all party in the back). Маллет носять як чоловіки, так і жінки.

Посилання[ред. | ред. код]