Табірний (Дніпро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Табірний, Лагерний (рос.), Лагерка (рос. скорочене) — назва одного з центральних районів міста Дніпро, що тягнеться вздовж проспекту Гагаріна (колишня Табірна вулиця); колишній катеринославський військовий район.

Історія місцевості[ред. | ред. код]

Назва місцевості походить від Табірної вулиці (сучасний проспект Гагаріна), що, в свою чергу, отримала назву від таборів російського війська, що розташовувався на південних околицях Катеринослава із середини XIX ст. на схід і південь від вулиці Севастопольської. Тут була значна російська військова залога військових артилерійських і піхотних таборів.

В часи Кримської війни сюди звозили військових поранених. Десятки тисяч з них померли і поховані на Севастопольському кладовищі (сучасний Севастопольський парк).

В 1908 році на тодішній межі міської забудови по Табірній вулиці було побудовано казарми Феодосійського (район сучасної Феодосійської вулиці) і Сімферопольського (зараз Сімферопольська вулиця) полків. В радянський час тут було створено Ракетне військове училище (зараз Дніпропетровський державний університет внутрішніх справ), що використовувало Феодосійські казарми для поселення своїх курсантів.

Табірну вулицю перейменовано у 1961 року на проспект Гагаріна.

Опис місцевості[ред. | ред. код]

Межі[ред. | ред. код]

Територія місцевості на пагорбі південніше Нагірного району від вулиці Чернишевського (хоча на іншій стороні вулиці була розташована площа Абрамовича з військовим Хрестовоздвиженським собором). В широкому сенсі — вся територія вздовж проспекту Гагаріна, у вузькому сенсі — територія вздовж проспекту від Лагерного ринку до ДІІТ. На заході обмежена Довгим байраком струмка Жабокряч; на сході — схилом до дніпровської заплави, де розташована Мандриківка.

Головні вулиці[ред. | ред. код]

Проспект Гагаріна, вулиці Севастопольська, Погребняка.

Транспорт[ред. | ред. код]

Трамвай 1, 5. Тролейбуси А, Б, 16. Планується провести метро під проспектом Гагаріна.

Навчальні заклади[ред. | ред. код]