Теодор Атеїст

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Теодор Атеїст
Θεόδωρος
Народження 340 до н. е.
Кирена, Лівія
Смерть 250 до н. е.
Кирена, Лівія
Громадянство (підданство) Елліністичний Єгипет
Знання мов
  • давньогрецька мова
  • Школа / Традиція киренаїки
    Літературний напрям Киренаїки
    Зазнав впливу
  • Арістіпп з Кирени
  • Вчителі Bryson of Heraclead[1], Aristippus the Youngerd, Dionysius of Chalcedond[2], Зенон із Кітіона і Крат Афінський
    Відомі студенти Біон Борисфенський
    Історичний період елліністичний період
    Конфесія атеїзм

    Теодор Атеїст або Теодор із Кирени, також Феодор із Кирени[3][4] (дав.-гр. Θεόδωρος бл. 340 р. до н. е. е. — бл. 250 р. до н. е. е.)[5] — давньогрецький філософ киренської школи. Датування життя філософа спирається на «Хроніки» Євсевія Кесарійського, де його діяльність відноситься до 4-го року 117-й Олімпіади, тобто 309 р. до н. е.[6] Решта доксографічних відомостей про Теодора мають низьку достовірність[7] . Вважається, що народився філософ у м. Кирена, звідки був змушений виїхати до Афін, де і приєднався до киренаїків. Діоген Лаертський та словник "Суда" повідомляють, що Теодор також навчався у стоїка Зенона Кітійського, софіста Брісона Гераклейського та в діалектика Діонісія Халкидонського, а також у скептика Піррона (Diog. Laert. II 98)[8][9] . Проте сучасні історики вважають достовірним лише навчання у Піррона, на що вказує наявність деяких схожих ідей філософів[10] . Вчення киренаїків Теодор вивчав або у Аристиппа-молодшого, як вважав Діоген Лаерсьткий, або у Аннекеріда, на що вказуємо сам Діоген, посилаючись на думку Антисфена в «Спадкоємностях філософів» (Diog. Laert. II 98).

    Діоген Лаертський вказує, що Теодор був змушений виїхати з Афін після того, як постав перед ареопагом за «безчестя» (ἀσέβεια), але не повідомляє подробиць. Амфікрат в книзі «Про знаменитих людей» пише, що Теодора засудили до отруєння цикутою, але це свідчення вважається недостовірним, а Діоген вказує, що Деметрій Фалерский допоміг йому уникнути суду (Diog. Laert. II 101—102)[11] . Можливо, версія про цикуту бере початок а «Антології» Стобея, який пише про сміливому відповіді філософа на загрозу страти за зухвалі промови: «Воістину возвеличишся ти, царе, зрівнявшись силою з цикутою»[12] .

    Перед смертю філософ повернувся в рідне місто Кирену, де користувався заступництвом царя Магаса .

    За Діогеном Лаертським, Теодор заснував цілий напрям у філософії, але в історії залишилося ім'я лише одного учня філософа, Біона Борисфеніта . Однак той не був переконаним киренаїком, еклектично поєднуючи також елементи навчань кініків та софістів, зокрема й щодо способу життя[13] .

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. Natorp P. Bryson 2 // Kategorie:RE:Band III,1 — 1897.
    2. Natorp P. Dionysios 118 // Kategorie:RE:Band V,1 — 1903.
    3. Воєвода, А. Л.; Воевода, А. Л.; Voievoda, A. L. (2012). Зацікавити математикою (методичні матеріали для підвищення інтересу до математики): Методичний посібник. Вінниця:ФОП «Легкун В.М.». Феодор з Кирени (V ст. до н. е.)...
    4. Філософія :: Державний університет телекомунікацій (PDF). www.dut.edu.ua. Процитовано 4 лютого 2021. ...Феодор, Гегесій та ін. Усі родом із міста Кирени. Сповідували гедонізм. Гедонізм – етичне вчення, яке найвищу цінність життя вбачає у насолоді. Гедонізм – різновидність евдемонізму.
    5. Tiziano Dorandi, Chapter 2: Chronology, in Algra et al. (1999) The Cambridge History of Hellenistic Philosophy, page 52. Cambridge.
    6. Eusebius. Chronicle // Eusebius Werke. — Berlin: Akademie-Verlag, 1956. — S. 127.
    7. Winiarczyk. Theodoros ῾Ο ῎Αθεος. // Philologus, 1981. — S. 65-71
    8. Диоген Лаэртский, О жизни, учениях и изречениях знаменитых философов — М.: Мысль, 1986. —  571 С.
    9. Σοῦδα, Θ 150
    10. Brancacci A. Teodoro l'Ateo e Bione di Boristene fra Pirrone e Arcesilao // Elenchos. Napoli, 1982. — Vol. 3. — P. 55-85.
    11. Диоген Лаэртский, О жизни, учениях и изречениях знаменитых философов — М.: Мысль, 1986. —  571 С.
    12. Stob. Anthol. III 2.32
    13. Döring K. Aristipp aus Kyrene und die Kyrenaiker // Die Philosophie der Antike. — 1998. — Bd. 2. — Hbd. 1. — S. 306—310.

    Література[ред. | ред. код]