Теснівка (Житомирський район)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Теснівка
Країна Україна Україна
Область Житомирська область
Район Житомирський район
Громада Коростишівська міська громада
Код КАТОТТГ UA18040250270087454
Основні дані
Населення 267
Площа 1,582 км²
Густота населення 168,77 осіб/км²
Поштовий індекс 12562
Географічні дані
Географічні координати 50°22′41″ пн. ш. 29°01′35″ сх. д.H G O
Середня висота
над рівнем моря
186 м
Водойми Свинолужка
Місцева влада
Адреса ради вул. Володимирська, 1, м. Коростишів, Коростишівський р-н, Житомирська обл., 12501
Карта
Теснівка. Карта розташування: Україна
Теснівка
Теснівка
Теснівка. Карта розташування: Житомирська область
Теснівка
Теснівка
Мапа
Мапа

Те́снівка — село в Україні, у Коростишівській міській територіальній громаді Житомирського району Житомирської області. Населення становить 267 осіб (2001).

Історія[ред. | ред. код]

За переказами жителів село засноване у XVIII ст. Після Кримської війни Катерина II нагороджувала землями військових, які відзначилися в боях. Тому першим жителем села став корнет Воробйов чи Горобйов. Тоді орної землі в межах нинішньої території села було 200 десятин, а все інше — дрімучий ліс, через який йшла дорога до Коростишева. У тому лісі часто ховалися злодії, які грабували людей по дорозі до міста. Від чого й прозвали урочище Злодіївкою.

Після Другого поділу Польщі (1793 р.) ці землі перейшли у власність Пилипа Нереуша Олізара. Саме в документах Олізарів зустрічається перша письмова згадка про село, але вже з новою назвою. За переказами, ліс навкруги був державний. А міщани приїжджали його тесати, бо цю деревину використовували при будівництві кораблів. Імовірно, назва «Теснівка» утворилася від кореня слова «тес» — тесати.

На межі зі Старосільцями протікає невеличка річка — Свинолужка. Свинолужка — найстаріший німий свідок в селі. Перша письмова згадка про річку датована 1545 роком.

Є в селі глибокий яр, порослий кущами, соснами та вільшаником, який називають Безоднею. Яр невеликий, але з поворотами і дуже покручений, йде із заходу на схід в сторону села Старосільці, зменшуючись до розмірів канави, яка ще далеко тягнеться. Кажуть, що на Безодні був великий ліс з багновицями, водилось безліч звірини. Імовірно, назва Безодня походить від словосполучення «без дна» — трясовина. Згодом ліс вирубали, багновиці повсихали, залишився невеличкий лісок.

У 1923—54 роках — адміністративний центр колишньої Теснівської сільської ради Коростишівського району[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кондратюк Р., Самолюк Д., Табачник Б. Довідник: офіційне видання. Адміністративно-територіальний устрій Житомирщини 1795-2006 роки. Інститут історії України НАН України (українська) . Житомир: «Волинь», 2007. с. 181. Архів оригіналу (PDF) за 8 жовтня 2021. Процитовано 16 грудня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]

  • О. В. Тунік. Теснівка. Житомир: Видавництво ФОП Євенок О. О., 2011. — 208 с.

Посилання[ред. | ред. код]